Tipurile de criptomonede și a beneficiile acestora

Tipurile de criptomonede

Tipurile de criptomonede. La începutul lui 2009, un dezvoltator (sau grup) anonim a lansat criptomoneda cunoscută sub numele de Bitcoin.

Acest dezvoltator a fost numit Satoshi Nakamoto . În anii care au trecut, tehnologia care face posibil Bitcoin și-a luat viață proprie și numeroase alte criptomonede au apărut pentru a concura cu el. Pentru un observator extern, piața criptomonedelor de astăzi ar putea părea a fi puțin mai mult decât un grup de oferte similare care concurează în atenția investitorilor.

Tipurile de criptomonede

Principalele tipuri de criptomonede

Tipurile de criptomonede

Există destul de puține variații între criptomonedele de astăzi. Ei se bazează pe diferite versiuni ale tehnologiei blockchain originale care alimentează Bitcoin și nu toate sunt proiectate să funcționeze ca monedele fiduciare. Pentru a înțelege toate acestea necesită un studiu atent și o înțelegere destul de extinsă a modului în care funcționează criptomonedele sub capotă.

Ca ghid pentru cei care nu sunt cufundați în complexitatea cripto-tehnologiei, iată o privire asupra celor patru tipuri majore de criptomonede și pentru ce sunt bune.

1. Proof of Work (PoW)

(PoW)

Tipurile de criptomonede

Pentru a începe, primul tip de criptomonedă este cel care a început cu Bitcoin, care se bazează pe tehnologia blockchain care utilizează un concept cunoscut sub numele de proof of work (PoW) pentru a procesa tranzacțiile. Pentru a înțelege ce înseamnă, totuși, mai întâi trebuie să înțelegeți ce este blockchain-ul.

Mai simplu, blockchain este un sistem de registru distribuit. Într-o rețea blockchain, fiecare computer participant (numit noduri) păstrează o copie completă a registrului sistemului. Este un pic ca și cum ați partaja o copie a unui registru de cecuri cu mai multe persoane – cu excepția faptului că niciun membru individual nu poate adăuga ceva la acel registru singur.

Pentru a adăuga o tranzacție, nodurile concurează pentru a rezolva o problemă criptografică complexă care reprezintă datele de adăugat. Primul care rezolvă problema transmite apoi răspunsul către restul rețelei pentru verificare. Acest proces este ceea ce a devenit în mod obișnuit cunoscut sub numele de minerit sau minat, deoarece nodul care primește răspunsul corect primește mai întâi o recompensă de la rețea. Este o modalitate sigură și auto-politică de a păstra înregistrările etanșe.

RELATE: Aflați mai multe despre software-ul de extragere a criptomonedei și vedeți care sunt beneficiile acestuia.

Găsiți cel mai bun software de Mining Cryptocurrency de pe piață

Explorează acum, gratuit →

Securitatea tehnologiei blockchain, pe lângă faptul că face posibile criptomonedele, își face drum și în alte industrii de tot felul. Walmart îl folosește pentru a-și gestiona lanțul de aprovizionare cu produse , Maersk îl folosește pentru a urmări containerele de transport în timp ce călătoresc pe glob și chiar industria diamantelor l-a adaptat pentru a urmări pietrele prețioase pe măsură ce se deplasează prin lanțul valoric.

Partea de sus a PoW

Acest proces este munca la care se face referire în dovada muncii. Partea de probă este procesul de urmărire al verificării de către restul rețelei. Acesta este ceea ce menține registrul complet valabil și agreat de toate părțile. Este un sistem care este în mod inerent sigur și robust, deoarece singura modalitate cunoscută de a-l compromite ar fi ca un singur actor să controleze mai mult de jumătate din toate nodurile (făcându-le posibil să facă modificări după bunul plac).

Dezavantajul PoW

Dezavantajul major al unui sistem blockchain PoW este puterea de calcul absolută necesară pentru a funcționa. Deoarece fiecare nod trebuie să lucreze la fiecare tranzacție, simpla adăugare de noduri nu are niciun efect asupra vitezei totale sau a debitului rețelei. Din acest motiv, sistemele PoW nu se scalează bine și sunt oarecum ineficiente. Un studiu a constatat chiar că rețeaua blockchain singură consumă aceeași cantitate de energie electrică ca și orașul Las Vegas , ceea ce poate reprezenta un obstacol în calea dominației sale continue pe piața cripto.

Criptomonede folosind PoW

Momentan, cele două criptomonede majore care se bazează pe dovezi de lucru se întâmplă să fie și cele mai mari, din punct de vedere al valorii de piață: Bitcoin și Ethereum. Împreună, au o capitalizare de piață de aproximativ 150 de miliarde de dolari , o cifră care depășește orice concurență. Fiind tehnologia moștenită a lumii criptomonedei, PoW sa dovedit stabil și rezistent, propulsând cele două valute menționate mai sus la valori nemaiauzite în ultimii câțiva ani.

2. Proof of Stake (PoS)

Tipurile de criptomonede

Problema majoră cu sistemele PoW este faptul că nu se scalează bine. Pentru a depăși această problemă, a fost dezvoltat un model de consens diferit pentru blockchain, care permite unor grupuri mai mici de noduri să valideze tranzacțiile. Este cunoscut drept proof of stake (PoS) și asigură securitatea într-un mod fundamental diferit de PoW.

Într-un sistem PoS, nu fiecare nod trebuie să valideze fiecare tranzacție. În schimb, nodurile participante trebuie să-și folosească propriile dețineri de criptomonede ca depozit pentru a se alătura unui grup de validare a tranzacțiilor. Acest depozit este locul în care își prinde numele conceptul de dovadă a mizei. Orice nod care încearcă să trișeze sau să treacă date proaste în registru își pierde automat miza ca penalizare. Cei care respectă regulile primesc dobândă la depozitele lor ca recompensă pentru munca lor. Într-un blockchain PoS, acesta este sistemul de stimulente care menține lucrurile în siguranță și funcționează corect.

Partea de sus a PoS

Tipurile de criptomonede

După cum probabil ați ghicit, principalul avantaj al unui blockchain PoS este viteza de procesare. Deoarece nodurile participante se pot împărți în grupuri mai mici pentru a lucra la tranzacții individuale, criptomonedele care le folosesc dobândesc capacitatea de a opera folosind tranzacții paralele, ceea ce înseamnă costuri de procesare mai mici. Importanța acestui lucru nu poate fi exagerată.

Chiar și Ethereum, unul dintre principalii piloni ai mulțimii PoW, este deja în mijlocul trecerii la un blockchain PoS. Ei văd că este singura modalitate de a evita eventualele blocaje care vor aduce sistemele PoW în continuă expansiune într-un blocaj virtual.

Dezavantajul PoS

Tipurile de criptomonede

Principalele dezavantaje ale blockchain-urilor PoS sunt că sunt, teoretic, mai puțin sigure decât sistemele PoW și riscă să devină mult mai puțin descentralizate în timp. În ceea ce privește securitatea, amenințarea ca un participant să-și piardă miza funcționează doar ca un factor de descurajare dacă miza este mai mare decât ar câștiga prin încălcarea regulilor. Dacă, de exemplu, un nod reușește să adauge o tranzacție frauduloasă la blockchain într-o sumă mai mare decât miza sa, stimulentul de a face ceea ce trebuie să dispară.

Cealaltă problemă se referă la cât de mult o criptomonedă PoS controlează fiecare nod. Cu cât deținerile lor sunt mai mari, cu atât pot fi implicați mai multe tranzacții și cu atât colectează mai multă dobândă. Acest lucru ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă în care cele mai puternice noduri devin și mai puternice în timp, ajungând în cele din urmă să domine rețeaua însăși. Deoarece una dintre atracțiile cheie ale criptomonedelor este că nu se află sub niciun control centralizat, acesta s-ar putea dovedi a fi călcâiul lui Ahile al criptomonedelor PoS la un moment dat în viitor.

Criptomonede folosind PoS

În acest moment, există mai multe criptomonede care se bazează pe blockchain-uri PoS. Cele mai notabile dintre ele sunt Eos, Dash și Tron. Deși sunt mici în comparație cu giganții PoW, asta este pe cale să se schimbe în mare măsură. Asta pentru că, așa cum am menționat mai devreme, Ethereum este pe cale să se alăture rândurilor lor în anul următor. De asemenea, merită remarcat faptul că marea majoritate a criptomonedelor noi și planificate se bazează pe PoS, deoarece este văzut ca viitorul tehnologiei blockchain scalabile.

3. Tokens

Tipurile de criptomonede

Cele două tipuri de criptomonede pe care le-am acoperit până acum s-au distins unul de celălalt prin tehnologia care le alimentează. Totuși, acesta nu este singurul tip de diferență pe care îl veți găsi pe piață. Există, de asemenea, diferențe în scopurile diferitelor oferte de pe piață. Asta ne duce la următorul tip major de criptomonede: jetoanele.

Tokenurile sunt distincte de criptomonedele tradiționale prin faptul că nu sunt destinate a fi utilizate ca monedă de uz general. De asemenea, sunt create pe lângă blockchain-urile existente, cum ar fi Ethereum, și nu există ca sisteme de sine stătătoare. Într-un fel, cel mai simplu mod de a înțelege conceptul este să te gândești la jetoanele pe care le folosești pentru a plasa pariuri într-un cazinou. Deși reprezintă numerar sau alte active de valoare, ele pot fi utilizate numai în cazinoul specific care le-a emis.

De exemplu, serviciul de streaming de muzică online Musicoin facilitează plata directă de la ascultători către artiști folosind un simbol numit Muzică. Tokenul în sine este construit folosind blockchain-ul Ethereum (care găzduiește majoritatea tokenurilor) și nu poate fi convertit direct în monedă fiat. În schimb, artiștii plătiți în acest mod trebuie să-și transforme jetoanele în criptomonede standard precum Bitcoin sau Ethereum înainte de a-și încasa câștigurile.

Partea superioară a jetoanelor

După cum vă puteți imagina, există o mare varietate de cazuri de utilizare pentru jetoanele cripto. Deoarece pot fi folosite pentru a reprezenta active sau unități de valoare, sunt perfecte pentru aplicațiile cu un singur scop construite pe blockchain-urile existente pentru a oferi lichiditate pe piețele nelichide. Imobiliarul este un exemplu clasic al acestei idei. Reprezentând deținerile imobiliare ca jetoane, proprietarii pot schimba acțiuni de proprietate, deoarece ar putea tranzacționa acțiuni sau obligațiuni. Tokenurile sunt, de asemenea, folosite pe piețele de mărfuri, cum ar fi tranzacționarea cu energie și altele asemenea.

Dezavantajul jetoanelor

Când sunt folosite ca un mediu simplu pentru schimb, jetoanele cripto funcționează destul de bine. Problema, totuși, tinde să apară atunci când se încearcă extragerea valorii din orice ecosistem căruia îi aparține simbolul. După cum am menționat mai devreme, jetoanele nu pot fi schimbate direct în monedă fiat, așa că este dificil de stabilit valoarea lor exactă la un moment dat. În plus, ei sunt, de asemenea, la cheremul a ceea ce se întâmplă cu blockchain-ul de bază pe care sunt construite.

Dacă acel blockchain suferă un atac, ar afecta toate jetoanele asociate. De asemenea, dacă blockchain-ul de bază face o schimbare tehnică (cum ar fi trecerea Ethereum menționată mai sus la PoS), aceasta poate avea implicații ample pentru toate tokenurile asociate.

Jetoane majore

În mod ciudat, există atât de multe jetoane în prezent, încât ar fi imposibil să le enumerăm pe toate. Pentru publicul larg, totuși, există două demne de menționat – BAT și Tether. BAT, care înseamnă Basic Attention Token, este folosit ca sistem de plată în browserul web Brave, lansat recent. Ideea este de a compensa utilizatorii pentru vizionarea publicității online ca un mijloc de schimbare a ecuației actuale, care a condus la utilizarea în mod rampan a tehnologiei de blocare a reclamelor.

Tether, pe de altă parte, este un simbol al cărui singur scop este să rămână la o valoare egală cu dolarul american în orice moment . Este, de asemenea, un membru al următorului grup de criptomonede despre care urmează să discutăm: stablecoins.

4. Stablecoins

Tipurile de criptomonede

După cum sugerează și numele, stablecoins-urile sunt criptomonede create cu unicul scop de a oferi o stocare fiabilă a valorii. Au apărut deoarece criptomonedele standard precum Bitcoin și Ether (moneda Ethereum) pot fluctua puternic în valoare pe o perioadă scurtă, ceea ce le face dificil de gestionat. Acesta este motivul pentru care unii cripto-investitori au devenit multimiliardari peste noapte, doar pentru a vedea ca valoarea lor netă se evaporă aproape la fel de repede .

Monedele stabile reprezintă un fel de hibrid între jetoane și criptomonede standard, prin faptul că sunt construite pe blockchain-urile existente, dar pot fi schimbate cu monedă fiat. În cadrul pieței, ele joacă un rol vital în a permite tranzacții zilnice, repetitive, fără modificări de valoare. Majoritatea monedelor stabile realizează această performanță prin legarea valorii lor la una sau mai multe monede fiat și păstrând rezervele acestor monede ca o garanție a valorii jetonului.

Partea superioară a Stablecoins

Unul dintre obstacolele majore în calea integrării criptomonedelor în economia mondială este volatilitatea care este semnul distinctiv al acestora. Acest lucru a făcut dificil pentru bănci să lucreze cu criptomonede, pentru comercianții cu amănuntul să le accepte ca plată pentru bunuri și servicii și pentru persoanele fizice să le folosească ca mijloc de economisire.

Monedele stabile precum Tether (care este legată de dolarul american) sunt acum folosite de bursele cripto ca mediu de stocare implicit pentru investitori – un fel ca o monedă fiat tokenizată. Fără ele, ar fi foarte dificil pentru investitori să cumpere și să vândă cripto-active din cauza necesității de a retrage participațiile pentru a evita pierderile.

Dezavantajul Stablecoins

Dezavantajul major al monedelor stabile este faptul că deținătorii de monede trebuie să se bazeze pe companiile care le gestionează pentru a păstra rezerve reale de numerar pentru a le garanta valoarea. Au existat unele întrebări, în special, despre practicile lui Tether în ceea ce privește rezervele valutare . Deoarece monedele stabile nu sunt susținute de guvern, nimic nu poate împiedica cineva să nu mai existe din cauza managementului defectuos.

Monede stabile majore

Pe lângă Tether, care reprezintă aproape 90% din volumul de tranzacționare cu monede stabile, mai există câteva exemple pe piață astăzi. Cele mai cunoscute dintre ele includ Paxos, Gemini și TrueUSD.

Există, totuși, o altă monedă stabilă pe drum care a atras atenția în ultimele luni. Este Libra, criptomoneda susținută de Facebook care a stârnit controverse atunci când planurile pentru debutul său au devenit subiectul unei audieri în Congres anul trecut. Totuși, dacă Balanța poate depăși obstacolele de reglementare, ar putea deveni moneda stabilă dominantă aproape peste noapte – schimbând fața pieței criptomonede în acest proces.

Linia de jos cripto

Până acum, ar trebui să fie evident că criptomonedele sunt mai multe decât se vede. Este o piață diversă care este alcătuită din cele patru grupări distincte acoperite aici, precum și din unele tipuri de monede și jetoane care estompează liniile dintre ele. De asemenea, merită menționat că este o piață care este în flux aproape constant. Ca dovadă, luați în considerare faptul că nimic despre care ați citit în acest articol nu a existat înainte de 2009 – și majoritatea dezvoltărilor precum stablecoins și dovada mizei sunt mult mai recente decât atât.

Din acest motiv, este ușor de prognozat că cele patru tipuri de criptomonede detaliate aici nu vor fi ultimele. De fapt, există șanse mari ca acestea să fie înlocuite cu variante mai noi în anii următori. Totuși, merită să înțelegem lucrurile așa cum stau astăzi. Va sta la baza unei înțelegeri care vă va ajuta să înțelegeți schimbările care vor avea loc cu siguranță în viitorul apropiat și vă va lăsa bine pregătiți să îmbrățișați viitorul cripto care se desfășoară în fața ochilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *