suport@creditpe.net

rel = canonical: ghid complet


O adresă URL canonică vă permite să spuneți motoarelor de căutare că anumite adrese URL similare sunt de fapt aceleași. Deoarece uneori aveți produse sau conținut care poate fi găsit pe mai multe adrese URL – sau chiar pe mai multe site-uri web. Utilizând adrese URL canonice (etichete de link HTML cu atributul rel = canonical) le puteți avea pe site fără a vă afecta clasamentul. În acest ghid final, voi discuta despre ce sunt adresele URL canonice, când să le folosesc și cum să prevenim sau să remediem câteva greșeli obișnuite!

Elementul rel = canonic, deseori numit „link canonic”, este un element HTML care îi ajută pe webmasteri să prevină problemele de conținut duplicat . Face acest lucru specificând „URL-ul canonic”, versiunea „preferată” a unei pagini web – chiar sursa originală. Și acest lucru îmbunătățește SEO-ul .
Ideea este simplă. Dacă aveți mai multe versiuni ale aceluiași conținut, alegeți o versiune „canonică” și îndreptați motoarele de căutare către aceasta. Aceasta rezolvă problema conținutului duplicat în care motoarele de căutare nu știu ce versiune să afișeze în rezultatele lor.

Beneficiul SEO al rel = canonical

Alegerea unei adrese URL canonice adecvate pentru fiecare set de adrese URL similare îmbunătățește SEO-ul site-ului. Acest lucru se datorează faptului că motorul de căutare știe ce versiune este canonică și poate număra toate legăturile care indică diferitele versiuni ca legături către versiunea canonică. În concept, setarea unui canon este similar cu o redirecționare 301, numai fără redirecționarea efectivă.

Istoria rel = canonică

Elementul de legătură canonică a fost introdus de Google, Bing și Yahoo! în februarie 2009. Dacă sunteți interesat de istoria sa, aș recomanda postarea lui Matt Cutts din 2009. Această postare vă oferă câteva informații și linkuri către diferite articole interesante. Sau vizionați videoclipul lui Matt introducând elementul de legătură canonică. Pentru că, deși ideea este simplă, specificul modului de utilizare este adesea puțin mai complex.

Procesul de canonizare

Când aveți mai multe opțiuni pentru adresa URL a unui produs, canonicalizarea este procesul de alegere a unuia dintre ele. Din fericire, va fi evident în multe cazuri: o adresă URL va fi o alegere mai bună decât altele. Dar, în unele cazuri, s-ar putea să nu fie la fel de evident. Nu este nimic de îngrijorat. Chiar și atunci este încă destul de simplu: alege doar una! A nu vă canoniza URL-urile este întotdeauna mai rău decât a vă canoniza URL-urile.

Cum să setați adresele URL canonice

Să presupunem că aveți două versiuni ale aceleiași pagini, fiecare cu exact – 100% – același conținut. Singura diferență este că se află în secțiuni separate ale site-ului. Din acest motiv, culoarea de fundal și elementul de meniu activ sunt diferite – dar atât. Ambele versiuni au fost conectate de pe alte site-uri, astfel încât conținutul în sine este clar valoros. Deci, ce versiune ar trebui să apară motoarele de căutare în rezultate?
De exemplu, acestea ar putea fi adresele URL ale acestora:

 • https://exemplu.com/wordpress/seo-plugin/
 • https://exemplu.com/wordpress/plugins/seo/

Un exemplu corect de utilizare a rel = canonical

Situația descrisă mai sus apare destul de des, în special în multe sisteme de comerț electronic. Un produs poate avea mai multe adrese URL diferite, în funcție de modul în care ați ajuns acolo. Dar tocmai pentru asta a fost inventat rel = canonical. În acest caz, ați aplica rel = canonical după cum urmează:

 1. Alegeți una dintre cele două pagini ca versiune canonică. Aceasta ar trebui să fie versiunea pe care o considerați cea mai importantă. Dacă nu vă pasă, alegeți-l pe cel cu cele mai multe linkuri sau vizitatori. Când toți acești factori sunt egali, întoarceți o monedă. Trebuie doar să alegeți.
 2. Adăugați o legătură rel = canonică de la pagina necanonică la cea canonică. Deci, dacă am alege cea mai scurtă adresă URL ca adresă URL canonică, cealaltă adresă URL ar face legătura cu cea mai scurtă adresă URL din <head>secțiunea paginii – astfel:
  <link rel = "canonical" href = "https://example.com/wordpress/seo-plugin/" />

  Este la fel de ușor ca asta! Nimic mai mult, nimic mai puțin.

Ceea ce face este să „îmbine” cele două pagini într-una din perspectiva unui motor de căutare. Este o „redirecționare soft”, fără a redirecționa de fapt utilizatorul. Linkurile către ambele adrese URL sunt acum considerate ca versiunea unică, canonică, a adresei URL.

Setarea URL-ului canonic în Yoast SEO

Pluginul Yoast SEO WordPress vă permite să modificați adresa URL canonică a mai multor tipuri de pagini din setările pluginului. Trebuie să faceți acest lucru numai dacă doriți să schimbați canonicul în ceva diferit de adresa URL a paginii curente. Yoast SEO redă deja adresa URL canonică corectă pentru aproape orice tip de pagină dintr-o instalare WordPress.
Pentru postări, pagini și tipuri de postări personalizate, puteți edita adresa URL canonică în fila avansată a metaboxului Yoast SEO:

rel = canonical
Setarea unei adrese URL canonice în Yoast SEO

Pentru categorii, etichete și alți termeni de taxonomie, puteți modifica adresa URL canonică în același loc în metaboxul Yoast SEO. Dacă aveți alte cazuri de utilizare avansate, puteți utiliza, de asemenea, wpseo_canonical filterpentru a modifica ieșirea SEO Yoast.

Când ar trebui să utilizați adresele URL canonice?

301 redirecționare sau canonică

Dacă nu sunteți sigur dacă să faceți o redirecționare 301 sau să setați un canon, ce ar trebui să faceți? Răspunsul este simplu: ar trebui faceți întotdeauna o redirecționare, cu excepția cazului în care există motive tehnice pentru a nu face acest lucru. Dacă nu puteți redirecționa, deoarece acest lucru ar afecta experiența utilizatorului sau ar fi altfel problematic, atunci setați o adresă URL canonică.

Ar trebui ca o pagină să aibă o adresă URL canonică cu auto-referință?

În imaginea de mai sus, conectăm pagina necanonică la versiunea canonică. Dar o pagină ar trebui să stabilească un rel = canonic pentru sine? Această întrebare este un subiect mult dezbătut printre SEO-uri. La Yoast, vă recomandăm cu tărie să aveți un element de legătură canonică pe fiecare pagină, iar Google a confirmat că este cel mai bun . Acest lucru se datorează faptului că majoritatea CMS-urilor vor permite parametrii URL fără a modifica conținutul. Deci, toate aceste adrese URL ar afișa același conținut:

 • https://example.com/wordpress/seo-plugin/
 • https://example.com/wordpress/seo-plugin/?isnt=it-awesome
 • https://example.com/wordpress/seo-plugin/?cmpgn=twitter
 • https://example.com/wordpress/seo-plugin/?cmpgn=facebook

Problema este că, dacă nu aveți un canonic de auto-referință pe pagină care indică cea mai curată versiune a adresei URL, riscați să fiți lovit de aceasta. Și dacă nu o faci singur, altcineva ar putea să ți-o facă și să provoace o problemă de conținut duplicat. Așadar, adăugarea unui canonic de auto-referință la adresele URL de pe site este o bună mișcare SEO „defensivă”. Din fericire, ne Yoast SEO plug -in are grija de asta pentru tine .

Adrese URL canonice între domenii

Poate că aveți același conținut pe mai multe domenii. Există site-uri sau bloguri care republică singuri articole de pe alte site-uri web, deoarece consideră că conținutul este relevant pentru utilizatorii lor. În trecut, am avut și site-uri web care republică articole de la Yoast.com ( cu permisiunea expresă ).
Dar dacă ați fi analizat codul HTML al fiecăruia dintre aceste articole, ați fi găsit o legătură rel = canonică care să indrepte către articolul nostru original. Aceasta înseamnă că toate legăturile care indică versiunea lor a articolului sunt luate în considerare pentru clasarea versiunii noastre canonice. Aceștia pot folosi conținutul nostru pentru a-și mulțumi publicul, iar noi obținem un beneficiu clar din acesta. În acest fel toată lumea câștigă!

Adrese URL canonice defecte: probleme frecvente

Există multe exemple despre cum o implementare greșită rel = canonică poate duce la probleme uriașe. Am văzut mai multe site-uri unde canonicalul de pe pagina lor principală arăta spre un articol, doar pentru a vedea pagina lor de pornire dispărând din rezultatele căutării. Dar asta nu este tot. Există alte lucruri pe care nu trebuie să le faceți niciodată cu rel = canonical. Iată cele mai importante:

 • Nu canonizați o arhivă paginată la pagina 1. Rel = canonical de la pagina 2 ar trebui să indice pagina 2. Dacă indicați spre pagina 1, motoarele de căutare nu vor indexa linkurile de pe acele pagini de arhivă mai profunde.
 • Faceți-le 100% specifice. Din diverse motive, multe site-uri folosesc linkuri relative la protocol, ceea ce înseamnă că părăsesc bitul http / https din adresele URL. Nu face acest lucru pentru canonicalii tăi. Aveți o preferință, așa că arătați-o.
 • Bazați-vă canonicul pe adresa URL a cererii. Dacă utilizați variabile precum domeniul sau adresa URL solicitată pentru a accesa pagina curentă în timp ce vă generați canonicul, faceți greșit. Conținutul ar trebui să fie conștient de propriile adrese URL. În caz contrar, ați putea avea în continuare aceeași bucată de conținut pe – de exemplu – example.com și www.example.com și să le fiți canonizate pentru fiecare.
 • Mai multe rel = linkuri canonice pe o pagină provoacă ravagii. Când întâlnim acest lucru în pluginurile WordPress, încercăm să ajungem la dezvoltatorul care o face și să-i învățăm să nu o facă, dar totuși se întâmplă. Și atunci când se întâmplă, rezultatele sunt complet imprevizibile.

Citiți mai multe: 6 greșeli SEO comune și cum să le evitați »

rel = rețele canonice și sociale

Facebook și Twitter onorează și rel = canonic, iar acest lucru ar putea duce la situații ciudate. Dacă partajați o adresă URL pe Facebook care are o orientare canonică în altă parte, Facebook va partaja detaliile din adresa URL canonică. De fapt, dacă adăugați un buton „Apreciați” pe o pagină care are o direcție canonică în altă parte, acesta va afișa numărul similar pentru adresa URL canonică, nu pentru adresa URL curentă. Twitter funcționează în același mod. Deci, fiți conștienți de acest lucru atunci când partajați URL-uri sau când utilizați aceste butoane.

Utilizări avansate ale rel = canonical

Google acceptă, de asemenea , un antet HTTP de legătură canonică. Antetul arată astfel:

Link: <https://www.example.com/white-paper.pdf>; rel = "canonical"

Anteturile HTTP de legătură canonică pot fi foarte utile atunci când canonizați fișiere precum PDF-uri, deci este bine să știți că opțiunea există.

Folosirea rel = canonical pe pagini nu atât de similare

Deși nu aș recomanda acest lucru, puteți folosi rel = canonical foarte agresiv. Google îl onorează într-o măsură aproape ridicolă, unde puteți canoniza un conținut foarte diferit cu un alt conținut. Cu toate acestea, dacă Google te surprinde făcând acest lucru, nu va mai avea încredere în canonicalele site-ului tău și, astfel, îți va face mai mult rău …

Folosirea rel = canonică în combinație cu hreflang

De asemenea, vorbim despre canon în ghidul nostru final al hreflangului . Asta pentru că este foarte important ca atunci când folosești hreflang, ca fiecare limbă să se îndrepte spre sine. Asigurați-vă că înțelegeți cum să utilizați bine canonic atunci când implementați hreflang, altfel, s-ar putea să vă ucideți întreaga implementare hreflang.

Concluzie: rel = canonical este un instrument electric

Rel = canonical este un instrument puternic din cutia de instrumente SEO. În special pentru site-urile mai mari, procesul de canonizare poate fi foarte important și poate duce la îmbunătățiri majore ale SEO. Dar, ca și în cazul oricărui instrument electric, ar trebui să îl folosiți cu înțelepciune, deoarece este ușor să vă tăiați. Sper că acest ghid te-a ajutat să înțelegi acest instrument puternic și cum (și când) îl poți folosi.

Continuați să citiți: WordPress SEO: Ghidul definitiv pentru clasări superioare pentru site-urile WordPress »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *