Next Generation EU 2022

Next Generation EU 2022

Next Generation EU ( NGEU , denumit și Instrumentul de redresare a Uniunii Europene este un pachet de redresare economică a Uniunii Europene (UE) pentru a sprijini statele membre UE să își revină după pandemia de COVID-19 , în special pe cele care au fost deosebit de dificile. lovit. Acordat în principiu de Consiliul European la 21 iulie 2020 și adoptat la 14 decembrie 2020, instrumentul are o valoare de 750 de miliarde EUR. NGEU va funcționa din 2021 până în 2026 și va fi legată de bugetul obișnuit 2021-2027 al Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE. Se estimează că pachetele cuprinzătoare NGEU și CFM vor ajunge la 1824,3 miliarde EUR. 

Next Generation EU 2022

Next Generation EU 2022

Europa a fost lovită de valul său inițial de pandemie de COVID-19 în martie 2020. Prima și cea mai grav afectată țară din UE a fost Italia, care și-a plasat prompt zonele contaminate în izolare, punând preocupările de sănătate mai presus de cele financiare. Treptat, celelalte state membre s-au confruntat cu primul val al pandemiei; iar până la 17 martie 2020 toate statele membre au raportat cazuri de COVID-19.

Rapiditatea răspunsului depindea de țară: majoritatea statelor membre au fost inițial ezitante, nedorind să închidă totul sau să impună o blocare la nivel național, temându-se că asta ar paraliza economia; dar la două săptămâni după primele cazuri confirmate, majoritatea țărilor și-au asigurat granițele și au impus restricții de călătorie.Propagarea virusului COVID-19 în toată Europa a cufundat continentul într-o criză economică profundă, iar economiile naționale se luptau din cauza blocajelor pe scară largă.

De la mijlocul lunii martie 2020, toate statele membre și-au văzut datoria națională și cheltuielile publice în creștere, în principal din cauza creșterii cheltuielilor pentru asistența medicală și a măsurilor pentru a face față crizei economice. În general, majoritatea statelor membre au adoptat măsuri similare pentru a aborda criza economică, oferind pachete substanțiale de ajutoare întreprinderilor și întreprinderilor. 

Treptat, instituțiile UE au convenit să adopte măsuri suplimentare pentru a aborda criza economică și a ajuta statele membre. La mijlocul lunii martie, Christin Lagarde , președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a adoptat Programul de achiziții de urgență în caz de pandemie (PEPP), un program de achiziții temporare de 750 de miliarde de euro pentru a face față situației de urgență pandemică. Consiliul guvernatorilor BCE a stabilit că achizițiile trebuiau făcute în măsura în care acestea sunt „necesare și proporționale” pentru atingerea „obiectivelor mandatului”.

La 4 iunie 2020, BCE a decis să extindă acest program și a adăugat acestuia 600 de miliarde EUR, pentru un total de 1 350 de miliarde EUR. La ​​19 martie 2020, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar care a permis statelor membre flexibilitate pentru a-și susține economiile naționale cu pachete de redresare a statului, urmat două zile mai târziu de acordul Consiliului guvernatorilor BCE asupra unor reguli fiscale mai flexibile „prin inițierea clauzei generale de salvare a pactului de stabilitate și creștere. „. La 15 mai, Mecanismul European de Stabilitate (MES) a intervenit și a creat „sprijinul pentru criza pandemică”.

Next Generation EU 2022

După un timp, a devenit clar că diferitele măsuri implementate nu au fost suficiente pentru a combate criza economică cauzată de pandemie; dezbaterile privind modul de abordare a situației au dus la o confruntare între statele membre din nord și cele sudice. Prim-ministrul italian Giuseppe Conte , susținut de premierul spaniol Pedro Sanchez , a propus obligațiuni corona ca măsură de redresare din criză, constând în crearea unei datorii publice comune la nivelul uniunii și, astfel, stabilirea unui mecanism de solidaritate pentru redistribuirea datoriei. intre state.

Această măsură a fost aprobată de alte 7 state membre: Franța, Belgia, Grecia, Portugalia, Irlanda, Slovenia și Luxemburg. Cu toate acestea,Frugal Four (Austria, Suedia, Țările de Jos, și Danemarca) conduși de Germania au refuzat această propunere, speriați că ar trebui să ramburseze datoria în caz de neplată. Saltul înainte a fost făcut de axa franco-germană, când la 18 mai 2020 a venit cu un pachet de ajutoare propus de 500 de miliarde de euro sub formă de granturi, care să ofere lichidități statelor membre afectate de criză.

Acest pachet „Fond de redresare” ar urma să fie stabilit de Comisia Europeană , care ar împrumuta banii de pe piețele financiare, îi va încorpora în bugetul UE și îi va distribui statelor membre. La 27 mai 2020, Comisia a prezentat planul „Next Generation EU”, o propunere în valoare de 750 de miliarde EUR, o cale de mijloc între cele 1000 de miliarde EUR cerute de cele mai afectate țări, precum Italia și Spania, și cele 500 de miliarde EUR propuse. de Franta si Germania. Acest fond uriaș de redresare ar fi integrat în bugetul UE, care ar totaliza 1,85 trilioane EUR.

Indiferent de o primă încercare eșuată, la reuniunea Consiliului European din 17 iulie 2020 s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare și CFM 2021-2027. Cu toate acestea, unele aspecte, abordate în viitoarele ședințe ale Consiliului, au fost încă prezente. În primul rând, Frugal Four a dorit să reducă sumele granturilor și au cerut o condiționalitate mai puternică pentru cheltuirea fondurilor. Mai mult, au existat preocupări cu privire la programele de finanțat: cei Patru Frugali doreau mai multe fonduri pentru cercetare și dezvoltare, economie digitală și investiții verzi, în timp ce Prietenii Coeziunii (state membre din sudul și estul Europei) doreau ca alocarea către Fondurile de coeziune să fie aceeași.

În sfârșit, au existat probleme legate de condiționalitatea „statul de drept”. În cele din urmă, la 10 noiembrie 2020, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord definitiv care integrează CFM 2021-2027 în valoare de 1 074,3 miliarde EUR și instrumentul temporar pentru redresarea Next Generation EU de 750 miliarde EUR. Termenul limită pentru prezentarea planurilor naționale a fost 30 aprilie 2021. Chiar dacă propunerile au fost deja trimise comisiei de la jumătatea lunii octombrie 2020, acele propuneri vor ajuta Comisia să înțeleagă în ce direcție merg statele membre. și eventual să reorienteze și să asiste guvernele naționale cu modificări. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *