suport@creditpe.net

Microsoft Clarity. Alternativa Google Analytics

Microsoft Clarity este un nou instrument de analiză gratuit, care oferă statistici de utilizare a site-ului web, înregistrare a sesiunii și mape de căldură. În comparație cu Google Analytics (și alte platforme de analiză), este puțin de bază. Dar este robust, este ușor de utilizat și are câteva caracteristici interesante.

Ce este Microsoft Clarity?

Claritatea înregistrează informații despre utilizatorii care vă vizitează site-ul web și despre cum se comportă. Rezumă acele informații sub formă de tablouri de bord și vă permite să explorați și să evidențiați segmente și comportamente interesante.

Microsoft Clarity
O captură de ecran a site-ului web Microsoft Clarity, la clarity.microsoft.com .

Oferă informații de bază despre sesiuni, interacțiuni și implicare și descompune utilizatorii în funcție de tipul de dispozitiv , țară și alte dimensiuni. Pentru toate aceste vizualizări, puteți explora hărți termice și înregistrări de sesiune . Aceste înregistrări vă pot ajuta să vă înțelegeți mai bine utilizatorii și problemele acestora. S-ar putea să puteți utiliza această perspectivă pentru a vă îmbunătăți site-ul.

Puteți afla mai multe despre Clarity la clarity.microsoft.com sau citiți mai departe pentru a afla mai multe despre elementele sale importante și caracteristicile sale.

Caracteristici cheie și rapoarte

Tablouri de bord și valori

Așa cum v-ați putea aștepta de la un instrument de analiză, Clarity oferă o imagine de ansamblu extinsă sub forma unui tablou de bord. Acesta conține toate tipurile obișnuite de valori la care vă așteptați; numărul de sesiuni, numărul total de utilizatori, detalii despre vizualizarea paginii și altele similare.

În mod surprinzător, tabloul de bord nu are unele dintre valorile la care s-ar putea aștepta într-un instrument ca acesta. Nu există o „rată de respingere”, nici o „rată de conversație” și niciunul dintre tipurile de tabele cu care ați putea fi obișnuit din instrumente precum Google Analytics . De asemenea, nu puteți compara performanța pe mai multe intervale de date sau segmente.

tabloul de bord Microsoft Clarity
Tabloul de bord al unui cont Microsoft Clarity

Dincolo de valorile obișnuite, Clarity încearcă să ofere o perspectivă inteligentă. Mai exact, încearcă să identifice atunci când utilizatorii întâmpină fricțiuni. Rapoartele speciale, cum ar fi „clicuri de furie” și „derulare excesivă”, arată utilizatorilor care ar fi putut fi derutați sau deranjați. Scufundarea în acestea poate fi o modalitate excelentă de a afla unde site-ul dvs. web îi dezamăgește pe utilizatori. Remedierea acestor probleme ar putea fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți implicarea, de a reduce ratele de respingere sau de a crește conversiile.

Înregistrarea sesiunii

Una dintre marile atracții ale Clarity este că toate sesiunile sunt înregistrate. Claritatea înregistrează mișcările mouse-ului, derularea și clicurile fiecărui vizitator al site-ului. Acestea pot fi vizualizate și redate în orice moment în viitor.

Video oficial de la Claritatea de mai jos arată modul în care acest lucru arată în acțiune.


Fiecare dintre panourile de bord oferă comenzi rapide către aceste tipuri de înregistrări video. Puteți detalia pentru a vedea înregistrări de pe pagini populare, de la utilizatori frustrați sau de la anumite browsere.

Clickmaps & heatmaps

Majoritatea instrumentelor de analiză fac o treabă bună de a înțelege ce pagini navighează utilizatorii către și de la . Dar este adesea mult mai greu să înțelegi cum se comportă în timp ce se află pe o anumită pagină.
Instrumentele de hărți termice ale Clarity înregistrează locul în care utilizatorii fac clic și vă permit să explorați și să filtrați acest lucru. Acest tip de vizualizare vă poate ajuta să înțelegeți ce doresc utilizatorii dvs. și unde ar putea confunda proiectele și aspectul dvs.
Clickmaps sunt împărțite în versiuni pentru desktop , tabletă și mobil . Acest lucru vă permite să explorați comportamentul în funcție de categoria dispozitivului.
Funcționalitatea de aici este puțin de bază, dar o actualizare viitoare promite mai multe opțiuni. De remarcat, ne așteptăm la adăugarea de hărți de defilare . Acestea care vor vizualiza conținutul pe care îl văd oamenii pe măsură ce derulează pagina, mai degrabă decât locul în care fac clic . Acesta este un alt tip de date, care poate fi foarte util pentru a ajuta la înțelegerea modului în care utilizatorii navighează.

Filtrare și etichete personalizate

Pentru a obține informații utile, puteți utiliza filtre pentru a vedea date cu criterii specifice. De exemplu, vă recomandăm să vedeți înregistrări de sesiune în care utilizatorul a completat un formular sau să vedeți hărți de căldură din pagini în care utilizatorii par frustrați.
Combinarea mai multor filtre poate fi o modalitate excelentă de a aprofunda comportamentul utilizatorilor și de a găsi probleme de rezolvat.

filtre în claritatea Microsoft Clarity
Filtrarea înregistrărilor sesiunilor în Microsoft Clarity

Filtrarea devine foarte puternică atunci când începeți să utilizați etichete personalizate .
Cu puțin cod, puteți trimite informații suplimentare către Clarity. Aceste informații pot fi despre pagina pe care se află utilizatorul, utilizatorul însuși, vremea sau orice altceva. După ce declanșați acele etichete, vă puteți filtra rapoartele pentru a vedea valori, înregistrări de sesiuni și hărți de căldură pentru sesiuni și pagini în care au fost declanșate.
Unele cazuri excelente de utilizare pentru etichetele personalizate includ urmărirea „evenimentelor de conversie” de pe site-ul dvs. web, cum ar fi atunci când utilizatorii cumpără lucruri , înregistrează conturi sau completează formulare. Unele filtre mai puțin evidente, dar și utile pot include urmărirea dacă utilizatorul este conectat sau la ce tip de pagină se uită.
Cu această urmărire, puteți filtra tablourile de bord și rapoartele pentru a vedea cum s-au comportat anumiți utilizatori. Din păcate, nu există nicio modalitate de a compara datele filtrate (cu toate datele sau cu alte date filtrate). Aceasta înseamnă că, de exemplu, nu veți putea compara „rata de conversie” între diferite etichete personalizate.
Puteți afla mai multe despre modul în care funcționează etichetele personalizate și puteți vedea exemplul de cod în documentația „Filtre” a Clarity .

Ce nu este Clarity …

Este clar că Microsoft Clarity nu este o platformă de analiză completă, all-in-one. Totuși, nu este un lucru rău. Pare chiar o decizie intenționată de proiectare. Nu încearcă să fie totul. Încearcă să fie un instrument de înregistrare a sesiunii, un instrument de mapare și un instrument de „prezentare generală a comportamentului utilizatorului”. Și această concentrare îl ajută să facă o treabă bună.
Datorită acestor limitări, probabil că ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a arunca toate celelalte instrumente de urmărire. Iata de ce:

Nu este un înlocuitor pentru Google Analytics

Este clar că, deși există câteva valori și rapoarte interesante, Clarity nu are suficientă caracteristică pentru a acționa ca instrument principal de analiză. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți un site complex cu mai multe obiective, campanii de marketing active și multe părți mobile.
Dar puteți rula ambele instrumente unul lângă altul. Se integrează chiar împreună, cu doar câteva clicuri. Odată activat, Clarity transmite informațiile înapoi la Google Analytics. Acest lucru vă permite să vedeți ce înregistrări Clarity sunt asociate cu oricare dintre sesiunile dvs. Google Analytics. În acest fel, veți obține „cel mai bun dintre ambele” platforme.

Activați integrarea Google Analytics.
Conectarea clarității la Google Analytics, de la docs.microsoft.com/en-us/clarity/ga-integration

Nu este un înlocuitor pentru HotJar

Există, de asemenea, o mulțime de suprapuneri între Clarity și instrumentul de înregistrare a sesiunilor lider în industrie, HotJar . HotJar există de mult timp și a construit un produs bogat în funcții pentru înregistrarea sesiunilor, maparea termică și colectarea feedback-ului utilizatorilor.

Ce este Hotjar?  4 motive pentru care ar trebui să o folosiți
Instrument de înregistrare a sesiunii și feedback, HotJar

Dar HotJar nu oferă aceleași tipuri de valori ca și Clarity. Îi lipsește o „prezentare generală” și nu are valorile inteligente ale frustrării Clarity . Nu am recomanda înlocuirea uneia cu cealaltă – în niciun caz. Acestea sunt instrumente diferite, cu utilizări diferite.
Și din nou, ambele pot fi rulate în paralel. Din păcate, nu există o interfață ușoară pentru conectarea acestora. Va trebui să faceți unele codificări personalizate sau să utilizați o platformă precum Google Tag Manager pentru a le interacționa. Modul în care HotJar gestionează evenimentele personalizate și etichetarea este aproape identic cu Clarity, deci există cu siguranță loc pentru a aplica aceleași filtre și etichetare pentru fiecare.

Instalarea și configurarea Microsoft Clarity

Punerea în funcțiune a urmăririi dvs. necesită conectarea la Clarity și crearea unui „proiect”. Odată ce ați terminat, trebuie să obțineți codul de urmărire pe site-ul dvs. web.
La momentul scrierii, nu există niciun plugin Clarity WordPress. Asta înseamnă că pentru configurare este necesar să copiați-lipiți scriptul de urmărire în șablonul site-ului dvs. sau să utilizați un sistem terță parte, cum ar fi Managerul de etichete Google, pentru a-l gestiona.
Oricum ar fi, scriptul de bază Clarity este foarte simplu – doar un bloc de cod de lipit în pagină și gata. Există chiar o prezentare generală a etapelor (pentru fiecare abordare) în documentația lor .

Alte considerente

Este posibil să fi observat în videoclipul demonstrativ al lui Clarity (sau dacă te-ai jucat singur cu el) că este foarte atent când vine vorba de ascunderea datelor sensibile. Claritatea ascunde în mod implicit detaliile multor conținuturi, doar în cazul în care conține informații sensibile.

Mascare implicită pe site-ul web Clarity.
Claritate ascunzând conținut potențial sensibil, de la docs.microsoft.com/en-us/clarity/clarity-masking

Majoritatea numerelor, imaginilor, conținutului formularului și multe altele sunt ascunse automat în toate înregistrările și hărțile de căldură. Asta înseamnă că este foarte puțin probabil să stocați accidental adresa cuiva sau detaliile cardului de credit. Este o treabă bună, deoarece în prezent nu există nicio modalitate prin care utilizatorii să renunțe la această urmărire și nici o modalitate de a șterge înregistrările individuale fără a șterge întregul cont.
Dacă există anumite zone de conținut care sunt ascunse și care nu credeți că ar trebui să fie, puteți controla ce ascunde sau arată Clarity adăugând atribute HTML acelor elemente. Există mai multe detalii despre cum să faceți acest lucru pe pagina lor de ajutor .
Rețineți că, prin comparație, HotJar a activat acest tip de caracteristică „mascare” doar în mod implicit relativ recent și mult mai puțin „riguros” decât Clarity. Claritatea s-a străduit cu siguranță să pară a fi conștientă de confidențialitate; în ciuda stocării datelor și videoclipurilor sesiunilor individuale ale utilizatorilor
Dacă aveți îngrijorări cu privire la modul în care Clarity colectează, stochează sau ascunde informații, ar trebui să explorați cu siguranță întrebările frecvente ale Clarity . Este posibil să doriți, de asemenea, să căutați un consiliu juridic pe baza configurării speciale a propriului site web, a urmăririi, a utilizatorilor și a legilor locale.

Este open source

Claritatea este un produs foarte nou și există cu siguranță de lucru înainte de a fi gata pentru utilizare extinsă sau comercială. La momentul scrierii, lipsesc caracteristicile, notificările „în curând” și doar documentația parțială.
Dar Claritatea – sau cel puțin tehnologia care o alimentează – este open source. Puteți naviga (și contribui la!) Codul sursă la github.com/microsoft/clarity . Am dori să ne gândim că acest lucru ar putea însemna că persoanele și organizațiile care s-ar putea simți „prinse” de Google Analytics sau ar putea să se reunească pentru a aduce Clarity la egalitate.
Cel puțin, va fi interesant să observați produsul și foaia de parcurs pe măsură ce evoluează și să contribuiți la unele dintre conversațiile și deciziile în acest sens.

In concluzie

În ciuda suprapunerii puternice a caracteristicilor, Clarity este un produs subtil diferit atât de Google Analytics, cât și de HotJar . Are unele dintre cele mai bune caracteristici ale ambelor și aduce câteva valori interesante noi la masă.
Având în vedere cât de ușor este să puneți în funcțiune lucrurile, vă recomandăm să configurați un cont și să aflați unde site-ul dvs. poate provoca clicuri de furie și derulare excesivă .
Singurele dezavantaje pe care le putem vedea în această etapă sunt lipsa tehnicilor de „comparație” atunci când explorăm datele și marile întrebări legate de confidențialitate în legătură cu dacă este „în regulă” să stochezi videoclipuri de comportament ale utilizatorilor la scară largă.
Ne-ar plăcea să vedem o versiune cu mai multe controale asupra înregistrării video (poate doar pe bază de opt-in), care vine, de asemenea, cu metricele inteligente de frustrare. Poate ne vom vedea în depozitul de coduri GitHub cu sursă deschisă , propunând acele controale?

Citiți mai multe: o introducere în Microsoft Bing Webmaster Tools »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *