suport@creditpe.net

Google Search Console: ghid pentru începători

Aveți propriul site web sau întrețineți site-ul companiei pentru care lucrați? Desigur, pentru a face acest lucru corect, trebuie să urmăriți cu atenție performanța site-ului dvs. web. Google oferă mai multe instrumente pentru a colecta și analiza datele site-ului dvs. web. Probabil că ați auzit de Google Analytics și Google Search Console înainte. Aceste instrumente sunt gratuite pentru toți cei care întrețin un site web și vă pot oferi informații foarte valoroase despre site-ul dvs. web. Aici vom explica cum să utilizați Google Search Console pentru SEO!

De ce toată lumea care are un site web ar trebui să utilizeze Google Search Console

Google Search Console  a fost creat pentru a urmări cu ușurință performanțele site-ului dvs. web. Puteți obține informații valoroase din contul dvs. Google Search Console, ceea ce înseamnă că puteți vedea ce parte a site-ului dvs. web trebuie să funcționeze. Aceasta poate fi o parte tehnică a site-ului dvs. web, cum ar fi un număr tot mai mare de erori de accesare cu crawlere care trebuie remediate. Acest lucru poate fi, de asemenea, acordarea unui anumit cuvânt cheie mai multă atenție, deoarece clasamentele sau impresiile sunt în scădere.

În afară de a vedea acest tip de date, veți primi notificări prin e-mail atunci când noi erori sunt observate de Google Search Console. Datorită acestor notificări, sunteți rapid conștienți de problemele pe care trebuie să le remediați. De aceea, toți cei care au un site web ar trebui să învețe cum să-l folosească!

Configurarea unui cont

Pentru a începe să utilizați Google Search Console, va trebui să vă creați un cont . În noua Consolă de căutare Google, puteți face clic pe „adăugați o proprietate nouă” în bara de sus:

Google Search Console
Adăugați o proprietate nouă – sau un site – pentru a începe

Dând clic pe butonul „Adăugați o proprietate”, puteți insera site-ul web pe care doriți să îl adăugați. Dacă alegeți noua opțiune Domeniu, trebuie doar să adăugați numele domeniului – deci fără www sau subdomenii. Această opțiune urmărește tot ce este conectat la acel domeniu. Cu opțiunea „veche” de prefix URL trebuie să adăugați adresa URL corectă, deci cu „https” dacă aveți un site https și cu sau fără „www”. Pentru colectarea datelor corecte, este important să adăugați versiunea corectă:

Google Search Console
Alegeți domeniul dacă doriți să vă urmăriți toate adresele URL sau prefixul URL dacă doriți să urmăriți anumite adrese URL

Când ați adăugat un site web, trebuie să verificați dacă sunteți proprietarul. Există mai multe opțiuni pentru a vă confirma calitatea de proprietar. Opțiunea Domeniu funcționează numai cu verificarea DNS, în timp ce prefixul URL acceptă diferite metode. Puteți afla mai multe despre diferențele în documentația de la Google: adăugând o nouă proprietate și verificarea proprietății site – ului .

Pentru utilizatorii de WordPress care utilizează Yoast SEO, obțineți codul de verificare prin metoda „etichetă HTML”:

Google Search Console

Puteți copia cu ușurință acest cod și îl puteți lipi în fila „Instrumente pentru webmasteri” din pluginul Yoast SEO:

Google Search Console

După ce ați salvat acest lucru, puteți reveni la Google Search Console și puteți face clic pe butonul „Verificați” pentru a confirma. Dacă totul este în regulă, veți primi un mesaj de succes, iar GSC va începe să colecteze date pentru site-ul dvs. web.

Funcții în Consola de căutare Google

Acum v-ați configurat contul care ar fi următorul pas? Ei bine, este timpul să vă uitați la unele dintre datele dvs.! Vom explora câteva dintre rapoartele și informațiile disponibile în restul acestui articol.

Fila Performanță

În fila Performanță, puteți vedea ce pagini și ce cuvinte cheie ocupă site-ul dvs. Google. În versiunea veche a GSC puteți vedea datele din maximum ultimele 90 de zile, dar în versiunea curentă, este posibil să vedeți datele până la 16 luni. Rețineți că datele sunt disponibile din momentul în care vă configurați contul.

Dacă verificați fila de performanță în mod regulat, puteți vedea rapid ce cuvinte cheie sau ce pagini necesită o atenție sporită și optimizare. Deci, de unde să începem? În fila Performanță, vedeți o listă de „interogări”, „pagini”, „țări” sau „dispozitive”. Cu „aspectul căutării” puteți verifica rezultatele bogate în căutare. Fiecare dintre aceste secțiuni poate fi sortată după numărul de „clicuri”, „afișări”, „CTR mediu” sau „poziție medie”. Vom explica fiecare dintre ele mai jos:

Google Search Console
Prezentarea generală Perfomance oferă o mulțime de informații

1. Clicuri

Cantitatea de clicuri vă arată cât de des au făcut clic oamenii pe site-ul dvs. în rezultatele căutării Google. Acest număr poate spune ceva despre performanța titlurilor paginilor și meta descrierilor: dacă doar câțiva oameni dau clic pe rezultatul dvs., rezultatul dvs. ar putea să nu iasă în evidență în rezultatele căutării. Ar putea fi de ajutor pentru a verifica ce alte rezultate sunt afișate în jurul tău pentru a vedea ce poate fi optimizat pentru dvs. fragment .

Poziția rezultatului căutării are, de asemenea, un impact asupra numărului de clicuri, desigur. Dacă pagina dvs. se află în top 3 din prima pagină de rezultate Google, va primi automat mai multe clicuri decât o pagină care se află pe a doua pagină a rezultatelor căutării.

2. Impresii

Impresiile vă arată cât de des este afișat site-ul dvs. web în general sau cât de des este afișată o anumită pagină în rezultatele căutării. De exemplu, în contul GSC al propriului nostru site web, Yoast SEO este unul dintre cuvintele cheie pentru care se află site-ul nostru. Numărul de afișări afișate după acest cuvânt cheie arată cât de des este afișat site-ul nostru web pentru acel cuvânt cheie în rezultatele căutării Google. Nu știți încă ce pagină clasează pentru acel cuvânt cheie.

Pentru a vedea ce pagini s-ar putea clasifica pentru cuvântul cheie specific, puteți face clic pe linia cuvântului cheie. Procedând astfel pentru cuvântul cheie [Yoast SEO], cuvântul cheie este adăugat ca filtru:

Puteți interoga datele în mai multe moduri

După aceea, puteți naviga la fila „Pagini” pentru a vedea ce pagini se clasează exact pentru acest cuvânt cheie. Sunt acele pagini pe care ați dori să le clasificați pentru acel cuvânt cheie? În caz contrar, poate fi necesar să optimizați pagina pe care doriți să o clasați. Gândiți-vă să scrieți conținut mai bun care conține cuvântul cheie pe acea pagină, să adăugați link-uri interne din pagini sau postări relevante în pagină, să încărcați pagina mai repede etc.

3. CTR mediu

CTR – Rata de clic – vă arată ce procent din persoanele care v-au văzut site-ul în rezultatele căutării au făcut clic pe site-ul dvs. Probabil înțelegeți că clasamentele mai ridicate conduc, de asemenea, la rate mai mari de clicuri.

Cu toate acestea, există și lucruri pe care le puteți face singur pentru a crește CTR. De exemplu, ați putea rescrie meta descrierea și titlul paginii pentru a o face mai atrăgătoare. Când titlul și descrierea site-ului dvs. se deosebesc de celelalte rezultate, probabil mai mulți oameni vor face clic pe rezultatul dvs. și CTR-ul dvs. va crește. Rețineți că acest lucru nu va avea un impact mare dacă nu sunteți încă pe prima pagină. S-ar putea să fie nevoie să încercați mai întâi alte lucruri pentru a vă îmbunătăți clasamentul.

4. Poziția medie

Ultimul din această listă este „Poziția medie”. Aceasta vă arată care a fost clasarea medie a unui anumit cuvânt cheie sau pagină în perioada de timp selectată. Desigur, această poziție nu este întotdeauna de încredere, deoarece tot mai mulți oameni par să obțină rezultate de căutare diferite. Google pare să înțeleagă din ce în ce mai bine rezultatele care se potrivesc cel mai bine pentru fiecare vizitator. Cu toate acestea, acest indicator vă oferă încă o idee dacă clicurile, afișările și valoarea CTR medie sunt explicabile.

Acoperirea indexului

O filă mai tehnică, dar foarte valoroasă în Google Search Console este fila „Acoperire index”. Această secțiune arată câte pagini sunt în indexul Google de la ultima actualizare, câte pagini nu sunt și ce erori și avertismente au cauzat dificultăți Google pentru indexarea corectă a paginilor dvs.

Acoperirea indexului
Puteți vedea și tendințele în ceea ce privește erorile

Vă recomandăm să verificați în mod regulat această filă pentru a vedea ce erori și avertismente apar pe site-ul dvs. web. Cu toate acestea, primiți notificări și atunci când Google a găsit erori noi. Când primiți o astfel de notificare, puteți verifica eroarea mai detaliat aici.

Este posibil să constatați că sunt cauzate erori atunci când, de exemplu, o redirecționare nu pare să funcționeze corect sau Google găsește coduri sau pagini de eroare defecte în tema dvs.

Dând clic pe link, puteți analiza eroarea mai în profunzime pentru a vedea ce adrese URL specifice sunt afectate. După ce ați remediat eroarea, o puteți marca ca remediată pentru a vă asigura că Google va testa din nou adresa URL:

Adresa URL trimisă nu a fost găsită (404)
Ați remediat eroarea specifică? Validați-l, astfel încât Google să poată verifica dacă a plecat pe bune

Există câteva lucruri pe care ar trebui să le căutați întotdeauna la verificarea rapoartelor de acoperire:

 • Dacă scrieți conținut nou, paginile indexate ar trebui să fie în continuă creștere. Acest lucru vă spune două lucruri: Google vă poate indexa site-ul și vă mențineți site-ul „în viață” adăugând conținut.
 • Atenție la picături bruște! Acest lucru ar putea însemna că Google întâmpină probleme la accesarea (tuturor) site-ului dvs. web. Ceva ar putea bloca Google; indiferent dacă este vorba de modificări robots.txt sau de un server defect: trebuie să vă uitați la el!
 • Creșteri bruște (și neașteptate) din grafic ar putea însemna o problemă cu conținut duplicat (cum ar fi atât www, cât și non-www, canonical greșit, etc.), pagini generate automat sau chiar hacks .

Vă recomandăm să monitorizați îndeaproape aceste tipuri de situații și să rezolvați rapid erorile, deoarece prea multe erori ar putea trimite un semnal de calitate scăzută (întreținere proastă) către Google.

Inspecție URL

Instrumentul de inspecție URL vă ajută să analizați anumite adrese URL. Primiți pagina din indexul Google și o comparați cu pagina așa cum trăiește acum pe site-ul dvs. pentru a vedea dacă există diferențe. Pe această pagină, puteți găsi, de asemenea, mai multe informații tehnice, cum ar fi când și cum a accesat-o Google cu crawlere și cum a arătat când a fost accesat cu crawlere. Uneori, veți observa și o serie de erori. Acest lucru ar putea fi legat de faptul că Google nu poate să vă acceseze cu crawlere corect pagina. De asemenea, oferă informații despre datele structurate găsite pe această adresă URL.

Instrumentul de inspecție URL oferă informații neprețuite despre fiecare adresă URL de pe site-ul dvs.

Filele de îmbunătățire

Sub „Acoperirea indexului”, puteți găsi fila Îmbunătățire. Aici veți găsi tot ce aveți nevoie pentru a îmbunătăți performanța site-ului dvs. Are informații despre viteza site-ului, utilizabilitatea mobilă, utilizarea AMP și îmbunătățiri structurate ale datelor care ar putea duce la rezultate bogate în SERP-uri.

Viteză

Noul raport de viteză este încă în stadiile sale experimentale, dar este deja un adaos neprețuit. Acest raport oferă o idee bună despre cât de repede se încarcă site-ul dvs. pe mobil și desktop. În plus, arată și ce pagini au probleme care le împiedică să se încarce rapid. Datele se bazează pe raportul Chrome UX, deci date reale ale utilizatorilor reali. Viteza site-ului este un subiect dificil care conține multe părți mobile, deci este bine să aflați cum ar trebui să vă gândiți la viteza site-ului. Răspunsul îl puteți găsi aici: cum să verificați viteza site-ului .

Aflați ce pagini se încarcă încet

AMP

Una dintre file este pentru toate lucrurile „AMP”. AMP înseamnă Accelerated Mobile Pages: pagini mobile rapid. Dacă ați configurat AMP pentru site-ul dvs. web, puteți verifica erori în Google Search Console. În această secțiune puteți vedea paginile AMP valide, cele valide cu avertismente și erori:

Eroare AMP

Sub grafic, sunt enumerate problemele. Dacă faceți clic pe una dintre probleme, puteți vedea adresele URL afectate. La fel ca în secțiunea index a GSC, puteți valida remedierea dacă ați remediat o problemă.

Fila de îmbunătățire a rezultatelor bogate

Dacă aveți date structurate pe site-ul dvs., furnizate de Yoast SEO, de exemplu, este o idee bună să consultați rapoartele Îmbunătățiri din Search Console. Fila Îmbunătățiri este locul în care sunt colectate toate perspectivele și îmbunătățirile care ar putea duce la rezultate bogate. Există o listă mereu extinsă de rezultate bogate în asistență. În momentul scrierii, această listă conține:

 • firimituri de pâine
 • evenimente
 • întrebări frecvente
 • cum-tos
 • locuri de munca
 • logos
 • produse
 • recenzii
 • cutii de căutare a sitelinkurilor
 • Videoclipuri

Toate aceste file arată câte îmbunătățiri valide aveți sau câte au erori sau avertismente. Veți obține detalii despre tipul de erori și avertismente și despre adresele URL care se găsesc. Există, de asemenea, o linie de tendință care arată dacă numărul problemelor crește sau scade. Și acesta este doar începutul.

Iată un exemplu de îmbunătățire a procedurilor. Puteți suprapune afișări pentru a obține mai mult context pentru statistici

Rapoartele Îmbunătățiri vă ajută să găsiți și să remediați probleme care vă împiedică performanța în căutare. Verificând problemele, citind documentația de asistență și validând remedierile, puteți crește șansele de a obține rezultate bogate în căutare. Avem un ghid mai extins cu privire la rapoartele de îmbunătățire a datelor structurate în Consola de căutare Google .

Sitemap-uri

Un sitemap XML este ca o foaie de parcurs către toate paginile și postările importante de pe site-ul dvs. web. Credem că fiecare site web ar beneficia de un singur. Pluginul nostru  Yoast SEO rulează pe site-ul dvs. web? Apoi aveți automat un sitemap XML. Dacă nu, vă recomandăm să creați una pentru a vă asigura că Google vă poate găsi cu ușurință cele mai importante pagini și postări.

În fila XML Sitemap din Google Search Console, puteți informa Google unde se află sitemap-ul XML pe site-ul dvs.:

Adăugați un nou sitemap

Recomandăm tuturor să introducă URL-ul sitemap-ului XML în GSC pentru ca Google să îl găsească cu ușurință. În plus, puteți vedea rapid dacă sitemap-ul dvs. dă erori sau dacă unele pagini nu sunt indexate, de exemplu. Verificând acest lucru în mod regulat, sunteți sigur că Google vă poate găsi și citi corect sitemap-ul XML.

Vă recomandăm să verificați în mod regulat secțiunea sitemap XML din pluginul nostru pentru a gestiona tipurile de postări sau taxonomiile pe care le includeți în sitemapurile dvs.!

În cadrul linkurilor către secțiunea site-ului dvs., puteți vedea câte linkuri de pe alte site-uri indică site-ul dvs. web. În plus, puteți vedea ce site-uri web leagă, câte link-uri conțin aceste site-uri web către site-ul dvs. și, în cele din urmă, ce texte de ancorare sunt utilizate cel mai mult care leagă site-ul dvs. Acestea pot fi informații valoroase, deoarece linkurile sunt încă foarte importante pentru SEO.

Aflați ce pagini primesc o mulțime de linkuri

În secțiunea de linkuri interne, puteți verifica ce pagini ale site-ului dvs. web sunt cele mai conectate din alte spoturi de pe site-ul dvs. Această listă poate fi valoroasă pentru a fi analizată în mod regulat, deoarece doriți ca cele mai importante pagini și postări să obțină cele mai multe linkuri interne. Făcând acest lucru, vă asigurați că Google înțelege și care sunt pietrele de temelie .

Puteți vedea chiar câte linkuri obțin paginile individuale

Utilizare mobilă

Fila de utilizare mobilă din această secțiune vă arată probleme de utilizare cu site-ul dvs. mobil sau cu anumite pagini mobile. Deoarece traficul mobil crește în întreaga lume, vă recomandăm să verificați acest lucru în mod regulat. Dacă site-ul dvs. mobil nu este ușor de utilizat, mulți vizitatori îl vor părăsi rapid.

Sfaturi utile pentru a vă îmbunătăți paginile mobile

Acțiuni manuale

Fila Acțiuni manuale este cea în care nu doriți să vedeți nimic. Dacă site-ul dvs. este penalizat de Google, veți obține mai multe informații aici. Dacă site-ul dvs. este afectat de o acțiune manuală, veți primi și mesaje prin e-mail.

Există o serie de scenarii care pot duce la astfel de sancțiuni, inclusiv:

 • Aveți linkuri nenaturale / cumpărate
  Asigurați-vă că de  la și către site-ul dvs. sunt valoroase, nu doar pentru SEO. De preferință, linkurile dvs. provin de la și conțin linkuri către conținut conex care este valoros pentru cititorii dvs.
 • Site-ul dvs. a fost piratat
  Un mesaj care spune că site-ul dvs. este probabil piratat de o terță parte. Google poate eticheta site-ul dvs. ca fiind compromis sau vă poate reduce clasamentul.
 • Ascundeți ceva de la Google
  Dacă „ ascundeți ” (adică, afișați în mod intenționat conținut diferit de utilizatori, în scopul de a-i înșela pe oricare dintre ei) sau utilizați redirecționări „ascunse” (de exemplu, ascunderea adreselor URL afiliate) , apoi încălcați Regulile Google pentru webmasteri .
 • Spam simplu
  Conținutul generat automat, conținutul răzuit și îmbrăcarea agresivă ar putea determina Google să afișeze pe lista neagră site-ul dvs.
 • Marcare structurată spam
  Dacă utilizați fragmente bogate pentru prea multe elemente irelevante pe o pagină sau marcați conținut ascuns vizitatorului, care ar putea fi considerat spam. Marcați ce este necesar și nu totul este necesar.

Probleme de securitate

Nu în ultimul rând: în fila Probleme de securitate veți primi o notificare atunci când site-ul dvs. web pare să aibă o problemă de securitate.

Search Console: un instrument incredibil de util

Citirea acestei postări ar trebui să vă ofere o idee bună despre ce este capabil Search Console și cum să o utilizați, așa că aș dori să vă întreb: folosiți deja Google Search Console pentru site-ul dvs. web? Dacă nu, vă recomandăm cu siguranță să vă creați un cont, astfel încât să puteți începe să colectați date despre site-ul dvs. web. Crezi că lipsește ceva? Simțiți-vă liber să lăsați un comentariu!

Citește mai mult: Cum să faci site-ul tău să iasă în evidență în rezultatele căutării »

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *