Cum funcționează dobânda compusă? (Investiții, economii și multe altele!)

dobânda compusă

Când vine vorba de investiții, timpul este prietenul tău. De ce? Pentru că în timp, investițiile dvs. vor tinde să crească la rate compuse. Asta înseamnă că banii pe care banii tăi i-au câștigat deja fac mai mulți bani.

Acesta este motivul pentru care Albert Einstein a spus celebrul: „Dobânda compusă este a opta minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă. Cine nu o face, o plătește”.

Iată ce trebuie să știți despre combinare și cum vă afectează investițiile.

Ce este dobânda compusă?

Unul dintre cele mai comune sfaturi financiare este să investești 50.000 de dolari din banii tăi la bursă în fiecare an și să nu te uiți la soldul tău timp de 40 de ani. În zorii pensionării, îți vei deschide portofoliul cu sute de mii sau chiar milioane de dolari în numele tău!

Cum ai atât de mulți bani? Răspunsul este combinarea, care se numește uneori creștere combinată sau dobândă combinată.

Creșterea compusă este conceptul în care investiția inițială crește (fie prin dividende, dobânzi sau câștiguri de capital) în fiecare an. Apoi, cu condiția să nu cheltuiți creșterea, anul următor, câștigurile și investiția inițială cresc.

Chiar dacă rata rentabilității rămâne aceeași (să zicem 5% în fiecare an), valoarea totală a investiției crește într-un ritm din ce în ce mai rapid în fiecare an.

Deoarece oamenii tind să gândească liniar, este foarte dificil (poate chiar imposibil) pentru noi să înțelegem cu adevărat conceptul de creștere compusă.

În graficul de mai jos, puteți vedea diferența dintre o rată de creștere liniară și una compusă. În ambele exemple, portofoliul inițial avea o valoare de 50.000 USD. Ambele au avut o rată de creștere de 8%. Cu toate acestea, portofoliul în care creșterea a crescut a avut o valoare de peste 1 milion de dolari după 40 de ani. Portofoliul care a cunoscut o creștere liniară a fost doar un fir de păr de peste 200.000 USD după 40 de ani.

dobânda compusă
Multe investiții au arătat în mod istoric randamente care se potrivesc cu modelele de creștere compuse pe o perioadă lungă de timp.

Vrei să vezi o combinație cu adevărat puternică? Încearcă acest exercițiu: Câți bani crezi că ai avea dacă ai dubla un ban în fiecare zi timp de o lună?

Răspunsul este de 10,7 milioane de dolari. Cu cât rata de rentabilitate este mai mare (în acest caz, dublarea zilnică), cu atât compunerea mai rapidă începe să aibă efect.

Desigur, este imposibil să găsești investiții care se dublează zilnic, dar exemplul vorbește și despre importanța timpului.

Dobânda combinată vs. Creșterea combinată

Când vorbiți despre banii care cresc pe cont propriu, aproape întotdeauna veți auzi cuvântul compus. Dar s-ar putea să o auzi numită dobândă compusă sau creștere combinată. Sunt ele diferite și contează diferența?

Din punct de vedere tehnic, dobânda compusă este cazul în care o investiție principală și dobânda câștigată din compusul de investiții în timp. De exemplu, un certificat de depozit (CD) , o obligațiune sau un cont de economii cu randament ridicat câștigă dobândă. Dacă continuați să reinvestiți dobânda pe care o câștigați în aceeași investiție, veți câștiga dobândă compusă.

Interesul compus funcționează frecvent împotriva oamenilor. De exemplu, dobânda pentru o datorie se agravează în timp. Dacă nu efectuați plăți pentru un împrumut, dobânda pe care nu o plătiți se adaugă la principal și trebuie să plătiți dobânda la dobânda datorată. Când nu efectuați plăți pentru împrumuturile dvs. pentru studenți, dobânda este compusă.

Creșterea compusă este în cazul în care investiția principală plus câștigurile de capital (cum ar fi creșterea prețurilor acțiunilor sau imobiliare) și dividendele, chiriile sau dobânda sunt compuse în timp. Deoarece majoritatea investițiilor nu câștigă dobândă, cea mai exactă terminologie este creșterea combinată.

Acestea fiind spuse, dobânda combinată este o expresie colocvială în lumea investițiilor. Dacă vorbești despre dobânda combinată în imobiliare, toată lumea va înțelege ce spui.

Ratele combinate de rentabilitate ale diverselor investiții

Când vine vorba de calcularea ratei de rentabilitate anuală compusă (sau a ratei de creștere compusă), puteți utiliza o formulă foarte simplă.
dobânda compusă
EB este soldul curent (sau final) al unui portofoliu și BB este soldul inițial (sau început) al portofoliului.

Numărul de ani în care un portofoliu a fost investit este n .

Folosind această formulă, putem calcula toate tipurile de rate de creștere pentru investiții. Următoarele sunt exemple.

Bursa de Valori (S&P 500)

 • Valoarea curentă (ianuarie 2019): 102
 • Valoare de început (ianuarie 1969): 2607,39
 • Numar de ani: 50
 • CAGR = 6,7%

În ultimii 50 de ani (de la începutul anului 2019), piața de valori a înregistrat o rentabilitate compusă extraordinară de 6,7%. Desigur, dacă selectați o altă perioadă de timp decât cea selectată de mine, randamentul ar putea fi mult mai bun sau mult mai rău.

Este demn de remarcat faptul că acest lucru subestimează de fapt rata de creștere reală a pieței de capital, deoarece nu include reinvestirea dividendelor.

Piața imobiliară din SUA (case unifamiliale)

Unii oameni doresc să compare investițiile lor la bursă cu valoarea caselor lor. Acest calcul vă va arăta creșterea prețurilor medii la locuințe pe parcursul a 40 de ani.

 • Valoarea curentă (T1 2019): 313.000
 • Valoarea de început (T1 1969): 25.700
 • Numar de ani: 50
 • CAGR = 5,1%

Prețurile medii ale caselor au crescut cu o rată de 5,1% în ultimii 40 de ani.

Ce se întâmplă dacă ai cumpăra o casă în Sunnyvale, California, în loc de undeva în America de mijloc?

 • Valoarea curentă (T1 2019): 450,87
 • Valoare de început (T1 1976): 19,76
 • Numar de ani: 43
 • CAGR = 7,5%

În timp ce prețurile medii ale caselor au crescut mai lent decât piața de valori, prețurile caselor din Sunnyvale au depășit-o de fapt. Am dat acest exemplu pentru a arăta că poate fi greu să spui dacă ar trebui să investești într-o investiție sau alta. Cunoașterea ratei medii de creștere compusă nu este întotdeauna utilă.

Inflația – Când Compunerea funcționează împotriva ta

Desigur, combinarea nu funcționează întotdeauna în favoarea ta. Când ai datorii, dobânda aferentă datoriei se compun.

Dacă ați verificat vreodată un program de amortizare a împrumutului, veți observa că majoritatea plăților dumneavoastră anticipate se îndreaptă spre dobândă și foarte puțin se îndreaptă către soldul principal. Asta pentru că plătiți dobândă pentru întreaga sumă de împrumut restantă. Singura modalitate de a reduce dobânda pe care o plătiți este fie să plătiți suplimentar pentru principal, fie să vă reduceți rata dobânzii (sau să faceți ambele).

Chiar dacă nu aveți datorii, capitalizarea funcționează împotriva dvs. prin inflație .

O măsură bună a inflației se numește Indicele prețurilor de consum . Aceasta compară costul unui „coș de bunuri și servicii”, cum ar fi case, mașini, utilități, alimente etc. de-a lungul timpului. Rata de creștere a IPC este rata inflației. Este suma pe care inflația o lucrează împotriva ta.

 • Valoarea curentă (ianuarie 2019): 252,67
 • Valoare de început (ianuarie 1969): 35,7
 • Numar de ani: 50
 • CAGR = 3,99%

În ultimii 50 de ani, inflația a erodat bogăția cu 3,99% pe an. Ar trebui să menționez că inflația a avut tendința de a fi mult mai aproape de 0% până la 2% în ultimii câțiva ani – CAGR calculat aici poate supraestima realitatea. Cu toate acestea, este important să rețineți că investițiile dvs. trebuie să câștige undeva între 2% și 4% pe an doar pentru a se potrivi cu inflația.

Cu cât începi să investești mai devreme, cu atât compunerea mai rapidă poate funcționa în favoarea ta!

Dacă nu ați deschis un cont de investiții, este timpul să începeți.

Gândiți-vă la deschiderea unui IRA Roth (mai bine, obțineți potrivirea companiei pentru 401(k)). Investește banii și ține-ți mâinile departe de ei. Peste 40 de ani (sau chiar mai puțin dacă ești un super economisitor), acea combinație dulce și dulce va aduce destui bani pentru ca tu să trăiești din investițiile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *