Site de scam: ce este și cum să îl evitați

Ce este un site de scam?

Site-urile web de scam sunt orice site-uri web ilegitime utilizate pentru a înșela utilizatorii în fraude sau atacuri rău intenționate. Escrocii abuzează de anonimatul internetului pentru a-și masca adevărata identitate și intențiile în spatele diferitelor deghizări. Acestea pot include alerte de securitate false, cadouri și alte formate înșelătoare pentru a da impresia de legitimitate.

Deși internetul are numeroase scopuri utile, nu totul pe web este ceea ce pare. Printre milioanele de site-uri web legitime care luptă pentru atenție se numără site-uri web create pentru o serie de scopuri nefaste. Aceste site-uri web încearcă orice, de la furtul de identitate la frauda cu cardul de credit.

Cum funcționează un site de scam?

Site-urile web de scam funcționează într-o mare varietate de moduri, de la publicarea de informații înșelătoare până la promiterea de recompense foarte atractive într-un schimb financiar. Scopul final este aproape întotdeauna același: să vă facă să oferiți informațiile personale sau financiare.

Un site web de această natură poate fi un site web autonom, ferestre pop-up sau suprapuneri neautorizate pe site-uri web legitime prin clickjacking . Indiferent de prezentare, aceste site-uri lucrează metodic pentru a atrage și a îndruma în eroare utilizatorii.

Atacatorii care folosesc site-uri web de scam vor folosi de obicei acești pași pentru a înșela utilizatorii:

 1. Momeală: Atacatorii atrag utilizatorii de internet către site prin diverse canale de distribuție.
 2. Compromis: utilizatorii acționează, fapt care le va expune atacatorului informațiile sau dispozitivele.
 3. Execută: Atacatorii exploatează utilizatorii pentru a-și folosi informațiile private în beneficiul personal sau pentru a-și infecta dispozitivele cu software rău intenționat în diferite scopuri.

Un site web de scam poate atrage utilizatorii de internet prin multe canale de comunicare, cum ar fi rețelele sociale, e-mailul și mesajele text. Rezultatele căutării sunt uneori manipulate prin metode de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO), ceea ce duce la apariția site-urilor rău intenționate în primele poziții.

Apărând ca o ofertă atractivă sau un mesaj de alertă, utilizatorii sunt mai receptivi la aceste scheme. Cele mai multe site-uri web de scam sunt conduse de exploatații psihologice pentru a le face să funcționeze.

Înțelegerea exactă a modului în care aceste escrocherii vă păcălesc este o parte esențială a vă proteja.

Cum te exploatează un site de scam?

În esență, site-urile web de înșelătorie folosesc ingineria socială – exploatări ale judecății umane, mai degrabă decât sisteme informatice tehnice.

Cei care folosesc această manipulare se bazează pe victimele care cred că un site web rău intenționat este legitim și de încredere. Unele sunt proiectate în mod deliberat să arate ca site-uri web legitime, de încredere, cum ar fi cele operate de organizații guvernamentale oficiale.

Site-urile web concepute pentru înșelătorie nu sunt întotdeauna bine realizate, iar un ochi atent poate dezvălui acest lucru. Pentru a evita să fie examinat, un site web de scam va folosi o componentă esențială a ingineriei sociale: emoția.

Manipularea emoțională ajută un atacator să-ți ocolească instinctele naturale sceptice. Acești escroci vor încerca adesea să creeze aceste sentimente în victimele lor:

 • Urgență: ofertele de timp sau alertele de securitate ale contului vă pot împinge să luați măsuri imediate înainte de a gândi critic.
 • Excitare: promisiunile atractive, cum ar fi cardurile cadou gratuite sau o schemă rapidă de câștig, pot declanșa optimismul care te poate determina să treci cu vederea orice potențiale dezavantaje.
 • Frica: infecțiile cu virusuri false și alertele de cont duc la acțiuni de panică care adesea se leagă de sentimente de urgență.

Indiferent dacă aceste emoții funcționează în tandem sau singure, fiecare servește la promovarea obiectivelor atacatorului. Cu toate acestea, o înșelătorie te poate exploata doar dacă se simte relevantă sau care poate fi asociată cu tine. Multe variante de site-uri scam online există special din acest motiv.

Tipuri de site-uri scam

Site-urile de scam, ca multe alte tipuri de înșelătorii, funcționează în premise diferite, în ciuda faptului că au mecanisme similare. Pe măsură ce detaliem exact ce tipuri de premise ar putea folosi un site de scam, veți fi mai bine echipat pentru a identifica încercările viitoare. Iată câteva formate comune de site-uri scam:

Site-uri de phishing

Site-urile web de phishing sunt un instrument popular care încearcă să prezinte situații false și să îi determine pe utilizatori să-și dezvăluie informațiile private. Aceste escrocherii se prezintă adesea drept companii sau instituții legitime, cum ar fi băncile și furnizorii de e-mail.

Atacatorii atrag de obicei utilizatorii către site-ul web cu e-mailuri sau alte mesaje care susțin o eroare sau o altă problemă care necesită acțiunea dvs. pentru a continua. Înșelătoria prezintă o situație care vă cere să furnizați un cont de conectare, informații despre cardul de credit sau alte date sensibile. Acest lucru culminează cu folosirea abuzivă a oricărui lucru obținut de la victimele acestor atacuri.

Site-uri scam de cumpărături online

Fiind una dintre cele mai răspândite scheme, site-urile scam pentru cumpărături online folosesc un magazin online fals sau de calitate scăzută pentru a colecta informațiile despre cardurile de credit ale victimelor.

Aceste escrocherii sunt supărătoare, deoarece uneori pot livra produsele sau serviciile pentru a crea iluzia de încredere. Cu toate acestea, calitatea este inevitabil una slabă. Mai important, este o poartă necontrolată pentru a obține detaliile cardului de credit pentru utilizare excesivă.

Site-uri web de scam în caz de eșec

Înșelătoriile site-ului Scareware implică utilizarea unor ferestre pop-up false de alertă de securitate pentru a vă atrage să descărcați programe malware deghizate în program antivirus autentic. Ei fac acest lucru susținând că dispozitivul dvs. are o infecție cu virus sau malware, frica și urgența vă pot determina să descărcați o soluție.

Deținerea unei adevărate suită de securitate pe internet ar ajuta la prevenirea descărcărilor de programe malware, dar utilizatorii care nu o au ar putea cădea pradă acestui lucru.

Site-uri web de scam cu tombolă

Înșelătoriile la tombolă implică cadouri de premii mari care atrag utilizatorii să se implice, oferind în cele din urmă informații financiare pentru a plăti o taxă falsă.

Această taxă poate fi prezentată ca taxe pe premiu sau taxă de transport. Utilizatorii care furnizează informațiile lor devin vulnerabili la fraudă și nu primesc niciodată premiul.

Exemple de site-uri scam

Înșelăciunile anterioare pe internet au implicat frecvent utilizarea site-urilor web dedicate înșelătorii în eforturile lor. Pentru a vă ajuta să identificați încercările viitoare, iată câteva exemple notabile:

Site-uri web de scam pentru testele de vaccin COVID-19

La mijlocul până la sfârșitul anului 2020, au apărut rapoarte de tratamente false pentru COVID-19. Aceste escrocherii legate de COVID-19 implică colectarea de informații de plată sau detalii valoroase, în schimbul unei intrări în testarea de probă a unui vaccin COVID-19.

Deși studiile de vaccinare autentice pot oferi plăți și pot solicita informații personale, nu sunt necesare informații compromițătoare pentru a participa. Plățile pentru studiile clinice se fac adesea prin card cadou, în timp ce înșelătoria poate solicita detaliile cardului sau chiar numărul contului bancar. Informațiile personale de bază sunt, de asemenea, furnizate în mod obișnuit în încercările reale, dar nu detalii sensibile.

Cum să identifici site-uri web false

Din fericire, există câteva modalități simple de a vă proteja de site-urile web înșelătorie pentru a vă asigura că familia și portofelul dvs. rămân în siguranță în timp ce navigați pe internet.

Urmând sfaturile de mai jos, vă puteți proteja mai bine împotriva acestor amenințări:

 1. Limbajul emoțional: site-ul web vorbește într-un mod care vă poate spori emoțiile? Procedați cu prudență dacă simțiți un nivel ridicat de urgență, optimism sau teamă.
 2. Calitate slabă a designului: poate suna puțin evident, dar uitați-vă cu atenție la modul în care este proiectat un site. Are tipul de abilități de design și calitate vizuală la care te-ai aștepta de la un site web legitim? Imaginile cu rezoluție scăzută și machetele ciudate pot fi un semn de avertizare al unei înșelătorii.
 3. Gramatică ciudată: căutați lucruri cum ar fi greșeli de ortografie, litere lipsă și deformate sau erori gramaticale cu adevărat evidente, cum ar fi utilizarea incorectă a cuvintelor la plural și singular.
 4. Absența identificării paginilor web: în plus, un site web de afaceri adecvat ar trebui să aibă pagini de bază, cum ar fi o pagină „Contactați-ne” și o pagină „Despre noi”. Dacă nu sunteți sigur, sunați compania. Dacă numărul este un telefon mobil sau la apel nu se răspunde, fii în gardă. Dacă o afacere pare să dorească să evite contactul verbal, probabil că există un motiv.

Cum să evitați site-urile web de scam

Evitarea site-urilor web înșelătorie necesită trecerea prin internet cu prudență și grijă. Deși este posibil să nu puteți evita complet aceste site-uri, este posibil să vă puteți comporta mai eficient pentru a le împiedica să vă afecteze. Iată câteva modalități prin care puteți sta departe de aceste escrocherii.

Verificați numele domeniului

Site-urile configurate pentru falsificarea unui site legitim folosesc adesea nume de domenii care arată sau sună asemănător cu adresele site-urilor legitime. De exemplu, în loc de FBI.gov, un site de falsificare ar putea folosi FBI.com sau FBI.org. Acordați o atenție deosebită adreselor care se termină în .net sau .org, deoarece aceste tipuri de nume de domenii sunt mult mai puțin frecvente pentru site-urile de cumpărături online.

Dacă doriți să aprofundați puțin, puteți verifica pentru a vedea cine a înregistrat numele de domeniu sau adresa URL pe site-uri precum Whois.net . Nu există nicio taxă pentru căutări.

Ai grijă cum plătești

O bună practică este să nu plătiți niciodată nimic prin transfer bancar direct. Dacă transferați fonduri într-un cont bancar și tranzacția este o înșelătorie, nu veți primi niciodată banii înapoi. Plata cu un card de credit vă oferă un anumit grad de protecție în cazul în care lucrurile merg prost.

Prea frumos ca să fie adevărat?

Promisiunea de lux dincolo de visele tale cele mai nebunești în schimbul unui moment din timpul tău sau al unui efort minim este o practică de succes a unui scamer. Întrebați-vă întotdeauna dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat.

Site-ul vinde tablete, PC-uri sau alte obiecte de valoare pentru ceea ce este în mod clar un preț foarte redus, incredibil? Site-ul web al unui produs de sănătate promite mușchi mai mari sau pierdere extremă în greutate în doar două săptămâni? Ce zici de un mod sigur de a-ți face avere? Nu poți greși dacă presupui că ceva care sună prea frumos pentru a fi adevărat nu este adevărat.

Faceți o căutare pe internet

Dacă tot nu vă puteți hotărî cu privire la un site web, faceți câteva căutări pentru a vedea ce spun alți oameni de pe internet despre el. O reputație – bună sau rea – se răspândește pe scară largă online. Dacă alții au avut o experiență proastă cu un site web, probabil că vorbesc despre asta online. Căutați recenzii pe site-uri precum Trustpilot, Feefo sau Sitejabber pentru a vedea dacă un site a înșelat pe cineva în trecut.

Dacă nu găsiți o recenzie slabă, nu presupuneți automat cea mai bună, deoarece un site web înșelătorie ar putea fi nou. Luați în considerare toți ceilalți factori pentru a vă asigura că nu sunteți prima victimă.

Utilizați întotdeauna o conexiune sigură

Când vizitați un site legitim care solicită date financiare sau securizate, numele companiei ar trebui să fie vizibil lângă adresa URL din bara browserului, împreună cu un simbol de lacăt care înseamnă că sunteți conectat la o conexiune securizată. Dacă nu vedeți acest simbol sau browserul dvs. vă avertizează că site-ul nu are un certificat de securitate actualizat, acesta este un semnal de alarmă. Pentru a vă crește nivelul de protecție personală, utilizați întotdeauna un software de securitate de primă clasă pentru a vă asigura că aveți un nivel suplimentar de protecție.

De asemenea, nu luați nimic de bun și nu faceți clic pe linkuri pentru a deschide un site web. În schimb, introduceți manual adresa web sau stocați-o în marcaje. Infractorii rău-intenționați vor cumpăra adesea nume de domenii care sună și arată similar la prima vedere. Stocând-o pe cea despre care știți că este corectă, vă oferiți o protecție suplimentară.

O altă opțiune bună este să utilizați o funcție de securitate pe Internet , cum ar fi Safe Money , pentru a oferi un plus de siguranță atunci când plătiți online.

Ce să faci dacă devii victima unui site web scam

Dacă ajungeți victima unuia dintre aceste site-uri rău intenționate, veți dori să luați măsuri imediate. Șansa de a limita capacitatea atacatorului de a te exploata este încă în mâinile tale. Acestea sunt câteva modalități prin care puteți reduce daunele unei escrocherii de succes:

 1. Opriți comunicarea cu escrocul dacă ați fost în legătură.
 2. Găsiți și opriți orice plăți în așteptare sau în curs către escroci.
 3. Anulați orice card de credit compromis pentru a preveni alte debitări nedorite.
 4. Actualizați -vă cele mai importante parole și PIN-uri, inclusiv conturile bancare și de e-mail.
 5. Înghețați -vă creditul pentru a împiedica escrocii să vă folosească în mod abuziv identitatea pentru frauda de cont nou.
 6. Raportați înșelătoria oricăror furnizori de servicii și instituții care vă pot ajuta.

Atunci când încercați să opriți viitoarele escrocherii asupra dvs. și a altora, este esențial să anunțați autoritățile competente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.