suport@creditpe.net

Ce este un sitemap XML și de ce ar trebui să aveți unul?

Un sitemap XML bun acționează ca o foaie de parcurs a site-ului dvs. web care duce Google la toate paginile dvs. importante. Sitemap-urile XML pot fi bune pentru SEO, deoarece acestea permit Google să găsească rapid paginile dvs. esențiale ale site-ului, chiar dacă legătura dvs. internă nu este perfectă. Această postare explică ce sunt și cum vă ajută să vă rang mai bine.

Ce sunt sitemap-urile XML?

Doriți ca Google să acceseze cu crawlere fiecare pagină importantă a site-ului dvs. web. Dar, uneori, paginile ajung fără a avea legături interne care să le indice, ceea ce le face greu de găsit. Un sitemap XML enumeră paginile importante ale unui site web, asigurându-vă că Google le poate găsi și crawlere pe toate, ajutându-l, de asemenea, să înțeleagă structura site-ului dvs.

Sitemap XML Yoast
Sitemap XML Yoast.com

Mai sus este sitemap-ul XML al Yoast.com , creat de pluginul Yoast SEO . Mai jos, în această pagină, vă vom explica modul în care pluginul nostru vă ajută să creați cele mai bune sitemap-uri XML. Dacă nu utilizați pluginul nostru, harta dvs. de site poate arăta puțin diferită, dar va funcționa în același mod.

Dupa cum se poate observa, Yoast.com XML sitemap prezintă mai multe Sitemaps „index“: post-sitemap.xml, page-sitemap.xml, video-sitemap.xmletc. Această clasificare face ca structură a unui site cât mai clar posibil. Deci, dacă faceți clic pe unul dintre sitemap-urile index, veți vedea toate adresele URL din acel sitemap special. De exemplu, dacă faceți clic pe, post-sitemap.xmlveți vedea toate adresele URL ale postării Yoast.com (faceți clic pe imagine pentru a le mări):

XML Post Sitemap Yoast
Sitemap-ul XML postat de Yoast.com

Veți observa o dată la sfârșitul fiecărui rând. Aceasta îi spune Google când a fost actualizată ultima postare și ajută la SEO, deoarece doriți ca Google să acceseze cu crawlere conținutul actualizat cât mai curând posibil. Când o dată se modifică în sitemap-ul XML, Google știe că există conținut nou de accesat cu crawlere și indexare.

Dacă aveți un site web foarte mare, uneori este necesar să împărțiți un sitemap index. Un singur sitemap XML este limitat la 50.000 de adrese URL, deci dacă site-ul dvs. web are mai mult de 50.000 de postări, de exemplu, veți avea nevoie de două separate pentru adresele URL de postare, adăugând efectiv un al doilea sitemap index. Pluginul Yoast SEO stabilește limita chiar mai mică – la 1.000 de adrese URL – pentru a menține încărcarea sitemap-ului cât mai repede posibil

Ce site-uri au nevoie de un sitemap?

Documentația Google spune că sitemap-urile XML sunt benefice pentru „ site-urile web foarte mari” , pentru „ site-urile web cu arhive mari” , pentru „ site-urile noi cu doar câteva linkuri externe către acesta” și pentru „ site-urile web care utilizează conținut media bogat” .

Deși suntem de acord că aceste tipuri de site-uri web vor beneficia cu siguranță cel mai mult de a avea unul,credem că sitemap-urile XML sunt benefice pentru fiecare site web . Fiecare site web are nevoie de Google pentru a putea găsi cu ușurință cele mai importante pagini și pentru a ști când sunt actualizate ultima dată. De aceea această caracteristică este inclusă în pluginul Yoast SEO.

Ce pagini ar trebui să fie în sitemap?

Cum decideți ce pagini să includeți în sitemap-ul XML? Începeți întotdeauna gândindu-vă la relevanța unei adrese URL: atunci când un vizitator aterizează pe o anumită adresă URL, este un rezultat bun? Doriți ca vizitatorii să ajungă pe URL-ul respectiv? Dacă nu, probabil că nu ar trebui să fie în el. Cu toate acestea, dacă întradevăr nu doriți ca adresa URL să apară în rezultatele căutării, va trebui să adăugați o etichetă „noindex, follow” . Lăsarea acestuia în afara sitemap-ului XML nu înseamnă că Google nu va indexa adresa URL. Dacă Google îl poate găsi urmând linkuri, Google poate indexa adresa URL.

Exemplul 1: un blog nou

Spuneți, de exemplu, că începeți un nou blog. Veți dori ca Google să găsească rapid noi postări pentru a vă asigura că publicul țintă vă poate găsi blogul în rezultatele căutării, deci este o idee bună să creați un sitemap XML chiar de la început. S-ar putea să creați o mână de primele postări și categorii pentru acestea, precum și câteva etichete cu care să începeți. Dar nu va exista încă conținut suficient pentru a umple paginile de prezentare generală a etichetelor, făcându-le „conținut subțire” care nu este valoros pentru vizitatori – încă. În acest caz, ar trebui să lăsați momentan adresele URL ale etichetei în afara sitemap-ului. Setați paginile etichetei la „noindex, follow” pentru că nu doriți ca oamenii să le găsească în rezultatele căutării.

Exemplul 2: Media și imagini

Sitemap-ul XML „media” sau „imagine” este, de asemenea, inutil pentru majoritatea site-urilor web. Acest lucru se datorează faptului că imaginile dvs. sunt probabil utilizate în paginile și postările dvs., așa că vor fi deja incluse în sitemapul „postare” sau „pagină”. Deci, dacă aveți un sitemap „media” sau „imagine” separat, ar fi inutil și vă recomandăm să îl lăsați în afara. Singura excepție este că imaginile sunt afacerea dvs. principală. Fotografii, de exemplu, vor dori probabil să afișeze un sitemap„imagine” sau „imagine” separat către Google.

Cum să faci Google să îți găsească sitemap-ul

Dacă doriți ca Google să vă găsească mai rapid sitemap-ul, va trebui să îl adăugați în contul dvs. Google Search Console . În secțiunea „Sitemaps”, veți vedea imediat dacă sitemap-ul dvs. este deja adăugat. Dacă nu, puteți adăuga sitemap-ul dvs. în partea de sus a paginii:

Adăugați un index de sitemap în Search Console
Sitemap-ul XML al Yoast.com a fost adăugat în Consola de căutare Google

După cum puteți vedea, adăugarea sitemap-ului XML vă ajută să verificați dacă Google a indexat toate paginile din sitemap-ul dvs. Dacă există o mare diferență în numărul „trimis” și „indexat” pe un anumit sitemap, vă recomandăm să analizați acest lucru mai departe. S-ar putea să existe o eroare care să împiedice indexarea unor pagini. O altă opțiune este că este posibil să aveți nevoie de mai multe linkuri care să indice conținutul care nu a fost indexat încă.

Sitemap-uri Yoast SEO și XML

Datorită valorii lor SEO, am adăugat posibilitatea de a crea propriile sitemap-uri XML în pluginul nostru Yoast SEO . Sunt disponibile atât în versiunea gratuită, cât și în cea premium a pluginului.

Yoast SEO creează automat un sitemap XML pentru site-ul dvs. web. Faceți clic pe „SEO” în bara laterală a instalării dvs. WordPress și apoi selectați fila „Caracteristici”:

Sitemap-uri XML în Yoast SEO
yoast seo

În acest ecran, puteți activa sau dezactiva diferite sitemap-uri pentru site-ul dvs. web. De asemenea, puteți face clic pe semnul întrebării pentru a extinde informațiile și pentru a vedea mai multe posibilități, cum ar fi verificarea sitemap-ului în browser:

Puteți exclude tipurile de conținut din sitemap-ul XML din fila „Aspect de căutare”. Dacă selectați „nu” ca răspuns la „arată X în rezultatele căutării?” atunci acest tip de conținut nu va fi inclus în acesta.

Verifică-ți propriul sitemap XML!

Acum, știți cât de important este să aveți un sitemap: dacă aveți unul, puteți ajuta SEO-ul site-ului dvs. Google vă poate accesa cu ușurință cele mai importante pagini și postări dacă adăugați adresele URL potrivite. De asemenea, Google va putea găsi cu ușurință conținut actualizat, astfel încât să știe când trebuie să fie accesat cu crawlere din nou o adresă URL. În cele din urmă, adăugarea sitemap-ului XML în Google Search Console ajută Google să găsească rapid sitemap-ul dvs. și vă permite să verificați erorile sitemap-ului.

Acum, verificați-vă propriul sitemap XML și asigurați-vă că o faceți corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *