Ce este staking-ul și cum poți câștiga bani cu cripto-ul tău?

Ce este staking

Ce este staking? În primele zile ale criptomonedei, cumpărarea și deținerea sau extragerea criptomonedelor erau cele două modalități principale de a face bani cu clasa de active în curs de dezvoltare.

Dar în zilele noastre, investitorii în criptomonede au mult mai multe opțiuni. De fapt, cu miza de criptomonede, acum poți câștiga venit pasiv doar deținând diverse criptomonede. În plus, multe monede și platforme de miză plătesc o rată a dobânzii semnificativ mai mare decât puteți găsi vreodată cu un cont de economii cu randament ridicat.

Cu toate acestea, mizarea criptomonedei prezintă încă riscuri. De asemenea, este important să înțelegeți tehnologia din spatele mizarii, care criptomonede sunt cele mai bune pentru a genera venituri și cum să decideți dacă mizați criptomonedele sunt potrivite pentru dvs.

Avantaje și dezavantaje ale staking-ului crypto

Pro

Ce este staking-ul?

 • Câștigați venituri pasive din cripto – nu este nevoie de tranzacționare activă

 • Barieră scăzută la intrare dacă utilizați un schimb și pool-uri de miză

 • Mecanism pentru ca părțile interesate să beneficieze imediat de cripto-urile pe care le dețin

Contra

 • De obicei, necesită blocarea cripto-ului pentru o anumită perioadă de timp

 • Dacă prețul criptomonedei pe care o pariați scade, recompensele dvs. vor fi mult mai puțin valoroase

 • Nu este întotdeauna la fel de profitabil pentru investitorii începători

Ce este Staking-ul?

Ce este staking-ul?

Stakingul criptomonedelor este procesul de câștigare a recompenselor prin utilizarea criptomonedei pentru a ajuta la validarea tranzacțiilor blockchain. Pentru noii investitori, acest lucru ar putea suna ca un jargon pur, dar miza de criptomonede este posibilă deoarece multe criptomonede operează folosind Proof of Stake (PoS).

PoS este un mecanism de consens pe care multe criptomonede mai noi îl folosesc pentru a verifica tranzacțiile și a menține integritatea blockchain-ului. Cu PoS, deținătorii își pot miza criptomoneda, în esență blocând-o, astfel încât să poată ajuta la validarea noilor tranzacții blockchain. Pe măsură ce nodurile validatoare confirmă tranzacțiile și adaugă noi blocuri în blockchain, participanții câștigă recompense cripto pentru eforturile lor.

Cum funcționează Crypto Staking

Ce este staking-ul?

În termeni simpli, mizarea criptomonedei înseamnă, practic, că îți blochezi criptomonedele pentru a ajuta la menținerea blockchain-ului să funcționeze fără probleme. În schimb, câștigați criptomonede suplimentare ca recompense. Acest lucru este diferit de mineritul criptomonedelor, care este modul în care criptomonedele precum Bitcoin validează noile tranzacții și recompensează validatorii.

De obicei, recompensele pe care le câștigați din mizați sunt aceleași cu criptomoneda pe care o pariați. De asemenea, merită remarcat faptul că șansele tale de a fi ales ca validator cresc cu cât mizați mai mult cripto, așa că dacă aveți skin în joc aduce recompense mai mari.

Mizarea criptomonedelor poate suna complicată, dar este ușor pentru investitori să înceapă miza, deoarece acest protocol este modul în care criptomonedele bazate pe PoS validează noile tranzacții.

Mulți Schimburile de criptomonede vă permit să cumpărați criptomonede PoS și să le mizați pentru a începe să câștigați recompense. În funcție de schimbul și criptomoneda pe care o pariați, este posibil să trebuiască să vă angajați pentru o anumită perioadă de timp pentru care blocați criptomoneda. Nu puteți tranzacționa criptomonede în acest timp, dar încă dețineți ceea ce mizați.

Platforma de miza pe care o utilizați și criptomoneda pe care o mizați influențează, de asemenea, cât câștigați și când primiți efectiv recompense. De exemplu, pe Coinbase , puteți câștiga până la 5,0% APY prin mizați cripto. Dar unele criptomonede plătesc recompense zilnice, în timp ce altele plătesc săptămânal.

Criptomonede populare pentru staking

Ce este staking-ul?

Cumpărarea criptomonedelor care utilizează PoS este primul pas în mizați criptomonedele pentru a genera venituri. Și vestea bună este că există mai multe criptomonede populare pe care oamenii le miză, inclusiv:
 • Algorand (ALGO) : O criptomonedă PoS care se concentrează pe descentralizare și securitate. Ai nevoie doar de 1 ALGO pentru a începe miza. ALGO costă în prezent sub 2 USD, ceea ce o face o criptomonedă foarte prietenoasă pentru începători.
 • Cosmos (ATOM) : Cosmos este în prezent o criptomonedă de top 30 care este populară pentru miza din cauza plăților. Conform site-ului Cosmos , puteți câștiga de obicei 9,7% APY pentru miza ATOM.
 • Ethereum (ETH) : Deoarece Ethereum face upgrade la Ethereum 2.0, unele platforme precum Coinbase vă permit să pariați ETH pentru a câștiga ETH2. Când Ethereum se actualizează în cele din urmă, ETH2 va reveni la ETH. Aveți nevoie de 32 ETH pentru a miza cu propriul nod independent. Dar platformele precum Coinbase nu necesită un minim și vă permit să vă blocați ETH în staking pool-uri cu alți stakers.
 • Cardano (ADA) : Fiind una dintre cele mai populare criptomonede PoS, Cardano este, de asemenea, o alegere comună de miză. Puteți folosi calculatorul de mizare al lui Cardano pentru a estima recompensele și vă puteți miza independent sau vă puteți delega ADA la staking pool-uri.
 • Polkadot (DOT) : Staking DOT, cunoscut sub numele de nominalizare, este puțin mai complicat decât alte criptomonede, deoarece cerințele minime de miză se modifică și există o limită a numărului de oameni care pot miza. Dar multe schimburi de criptomonede vă permit să cumpărați și să mizați DOT pentru a menține lucrurile simple.
Acestea sunt doar câteva criptomonede populare pe care le puteți miza, dar aveți mai multe opțiuni. Investitorii miză și criptomonede precum Dai și Tezos. Și puteți chiar miza USD Coin, care este o monedă stabilă a cărei valoare este legată de dolarul american.

Cum să pariezi criptomonede – Burse și portofele de miză populare

Ce este staking-ul?

Odată ce deții o criptomonedă eligibilă pentru miza, ești gata să o pariezi pentru a începe să câștigi recompense.

Configurarea propriului nod validator este o modalitate de a începe miza. Dar acest lucru necesită anumite cunoștințe tehnice și responsabilitate. După cum am menționat, unele criptomonede au, de asemenea, cerințe minime pentru a rula propriul nod, cum ar fi cerința de 32 ETH a Etereum.

Din cauza acestor factori, mulți investitori încep să mizeze criptomonede prin mizați printr-un portofel sau un schimb de criptomonede. Acest lucru vă permite să câștigați recompense pasive din exploatațiile dvs. fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la minimele prohibitive de miză sau tehnologia din culise.

Mai multe moduri populare de a miza cripto includ:

 • Binance : Fiind unul dintre cele mai populare burse globale, Binance este o alegere populară pentru pariarea criptomonedelor precum ALGO și ATOM.
 • Coinbase : Coinbase este una dintre cele mai mari și mai prietenoase schimburi de criptomonede pentru începători. În plus, puteți câștiga până la 5,0% APY prin miza prin Coinbase și aveți nevoie de doar 1 USD pentru a începe să câștigați recompense. Citiți recenzia noastră Coinbase >>
 • Kraken : Kraken acceptă în prezent o duzină de criptomonede și stablecoins pentru miza, inclusiv ADA, ATOM, ETH și SOL. De asemenea, puteți miza active precum euro, USD și Bitcon cu miza „în afara lanțului”, ceea ce vă permite, practic, să câștigați dobândă pentru deținerile inactive.
 • Ledger : Spre deosebire de schimburile de criptomonede, Ledger este un portofel dur, care este una dintre cele mai populare moduri de a păstra criptomonedele în siguranță. Puteți miza până la șapte monede simultan cu Ledger prin Ledger Live, inclusiv ALGO, ATOM, DOT și XTZ.
 • Portofelul Yoroi : Yoroi este un portofel cu criptomonede pentru Cardano și Ergo, care este popular pentru participanții ADA datorită simplității sale. Descărcați Yoroi Wallet ca extensie de browser, creați un portofel, depuneți ADA și apoi căutați staking pools pentru a vă alătura și a câștiga recompense.
Dacă doriți simplitate, schimburile precum Coinbase sau Kraken sunt cea mai rapidă modalitate de a începe miza. Dar, pe măsură ce mai multe schimburi și portofele adaugă suport pentru miza de criptomonede, oportunitățile se vor extinde în acest spațiu.

Staking de criptomonede vs. împrumut – Care este diferența?

Ce este staking-ul?

Dacă doriți să câștigați recompense cu criptomoneda, este posibil să fi văzut companii precum BlockFi și Linus reclamând că puteți câștiga până la 9,5% APY din deținerile dvs. Acest lucru sună similar cu miza, dar companii precum BlockFi și Linus seamănă mai mult cu bănci decât cu staking pool-uri.
Motivul pentru care câștigi dobândă pe BlockFi, de exemplu, este că platforma îți împrumută criptomoneda. În acest caz, cel mai mare risc al utilizării platformelor de creditare este ca împrumutații să nu plătească, ștergând complet câștigurile investitorilor. BlockFi afirmă că acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent, dar este încă un risc demn de remarcat.

În ciuda acestui risc, împrumuturile în criptomonede sunt încă populare și adesea profitabile. Platforme precum Celsius plătesc până la 17% pentru diverse criptomonede și stablecoins. În plus, platformele de creditare vă permit să câștigați dobândă pentru criptomonede și stablecoins non-PoS, astfel încât de obicei aveți mai multă flexibilitate.

În cele din urmă, miza și împrumutul criptomonedelor sunt similare prin faptul că puteți câștiga recompense pasive cu criptomoneda. Însă ambele metode implică riscuri precum scăderea vertiginoasă a prețurilor criptomonedelor sau, în cazul creditării, debitorii neîndepliniți de obligații. Înainte de a merge pe oricare dintre drumuri, faceți diligența necesară și decideți cât de multă criptomonedă vă simțiți confortabil să împrumutați sau să mizați.

Întrebări frecvente privind miza de criptomonede

Ce este staking-ul?

Stakingul criptomonedelor este o modalitate mai nouă de a genera profituri cu această clasă de active, așa că există, în mod firesc, câteva întrebări frecvente pe care investitorii le au.
Mizarea cripto este sigură?
Mizarea criptomonedelor este sigură dacă mizați printr-o platformă sigură și de renume precum Coinbase sau portofelul Ledger. Când mizați criptomonede, încă dețineți acea criptomonedă; este doar blocat pentru o anumită perioadă de timp pentru a ajuta la validarea tranzacțiilor.

Cu toate acestea, principalul risc al mizarii este că nu poți vinde criptomoneda pe care o pariezi, chiar dacă prețurile scad sau cresc dramatic.

Este profitabilă mizatul cripto?
Diverse criptomonede și platforme pot plăti 10% APY sau mai mult atunci când mizați. În acest sens, miza poate fi mult mai profitabilă decât parcarea banilor într-un cont de economii sau chiar investiții mai tradiționale.

Doar rețineți că recompensele de miză sunt de obicei plătite ca aceeași criptomonedă pe care o pariați. Aceasta înseamnă că o scădere bruscă a prețului monedei poate reduce cât de profitabilă este miza.

Îmi pot pierde cripto-urile mizându-le?
Este extrem de neobișnuit ca criptomonedele să fie pierdute din cauza mizarii. Cu toate acestea, este posibil ca validatorii să-și „reducă miza” din cauza unui comportament greșit, cum ar fi timpul de nefuncționare și semnarea dublă.
Poți vinde cripto-miză?
Depinde. În cele mai multe cazuri, va trebui să fiți de acord să vă blocați cripto-ul mizat pentru o perioadă minimă de timp. Odată ce ați trecut de această perioadă inițială de blocare, veți avea opțiunea de a vă anula criptografiile. Cu toate acestea, procesul de nerezolvare este rareori instantaneu și, de fapt, poate dura adesea peste o săptămână.

Este miza criptomonedei pentru tine?

Ce este staking-ul?

Dacă în prezent aveți o cantitate semnificativă de criptomonede bazate pe PoS în portofel, există un argument convingător în care ar trebui să mizați o parte din criptomonedele dvs.

La fel ca fiat-ul obișnuit, criptomoneda inactivă este o oportunitate ratată de a genera venituri suplimentare. Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți riscurile mizarii și cât de mult din portofoliul dvs. vă simțiți confortabil să blocați pentru a obține recompense.

După cum am menționat, aveți și opțiuni precum împrumutul dvs. cripto cu companii precum BlockFi și Celsius. Atâta timp cât îți înțelegi toleranța la risc, poți găsi o strategie de investiții în criptomonede de tip buy-and-hold potrivită pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.