suport@creditpe.net

Ce este o rețea de livrare a conținutului (CDN)?

O rețea de livrare a conținutului (CDN – content delivery network) este o rețea de servere din diferite locații geografice care lucrează împreună pentru a face încărcarea mai rapidă a conținutului, servind-o dintr-o locație lângă vizitator. Aici, vă voi explica ce înseamnă toate acestea și ce poate face un CDN pentru dvs. și SEO.

Ce face un CDN?

Un CDN memorează în cache conținut static. Conținutul static reprezintă fișiere precum HTML, CSS, JavaScript și fișiere imagine care rămân aceleași pentru fiecare utilizator. Aceste fișiere nu trebuie să fie generate dinamic pe baza unui set de reguli – adică conținut dinamic ; fișierele statice sunt doar acolo și toată lumea le folosește. Punând aceste fișiere statice disponibile pe un CDN cu multe servere din întreaga lume, le puteți obține vizitatorilor dvs. foarte rapid.

Imaginați-vă acest lucru: v-ați găzduit site-ul pe un server din San Francisco, California. Te aud întrebând: „Dar am o gazdă web, de ce aș avea nevoie de un CDN?” Ei bine, ori de câte ori vă încărcați site-ul din casa dvs. lângă Oakland, acesta se încarcă rapid. Ești fizic aproape, nu? Dar crezi că cineva din Mumbai, India ar avea aceeași experiență dacă ar vizita site-ul tău? Probabil ca nu. De ce este asta? Printre altele, latența.

Cu cât este mai mare distanța dintre un server și un client – cunoscut și ca browserul dvs. -, cu atât va fi mai mare latența. Latența este timpul necesar pentru ca serverul să răspundă la o solicitare. În condiții suboptimale, latența va continua să se înrăutățească. Puteți utiliza o rețea de livrare de conținut pentru a vă apropia site-ul de vizitatorul dvs., ca să spunem așa. Rezultatul? Latență mai mică și un site de încărcare rapidă. Dar poate face mult mai mult și vom ajunge la asta imediat.

nu cdn vs cdn wikipedia
În stânga o situație tipică fără CDN. Fiecare vizitator solicită site-ul de la același server, indiferent cât de departe sunt. Dreapta: cu un CDN, fiecare utilizator solicită același site dintr-o locație din apropierea lor. Imagine CC: Wikipedia

Care sunt avantajele utilizării unui CDN?

Există mai multe motive pentru utilizarea unui CDN pentru site-ul dvs. Amintiți-vă, puteți face o mulțime de lucruri complicate cu un CDN, dar majoritatea oamenilor îl vor folosi pentru a reduce acea latență urâtă și pentru a accelera timpul de încărcare a site-urilor lor. Iată câteva motive pentru a utiliza un CDN:

  • Accelerează site-ul dvs.
  • Reduce costurile lățimii de bandă
  • Adaugă scalabilitate: îmbunătățește disponibilitatea și timpul de funcționare
  • Îmbunătățește securitatea

Un CDN vă accelerează site-ul

Pentru majoritatea oamenilor, viteza pe care o poate furniza o rețea de livrare a conținutului va fi punctul lor principal de concentrare. Am vorbit deja despre acest prim motiv. Toată lumea dorește un site rapid, iar proprietarii de site-uri fac tot ce le stă în putință pentru a-și face site-urile cât mai rapide. Un site rapid oferă o experiență excelentă pentru toată lumea. În plus, Google iubește site-urile rapide !

Un CDN reduce lățimea de bandă

Celelalte motive ar putea fi mai puțin evidente. Un CDN vă ajută să reduceți costurile lățimii de bandă, deoarece servește conținut static utilizatorilor pentru serverele lor, nu pentru dvs. Acest lucru poate avea un impact drastic asupra costurilor dvs. de găzduire web . Adesea, traficul vine în valuri și dacă traficul depășește limitele stabilite de planul dvs. de găzduire, trebuie să plătiți – mult timp. Desigur, trebuie să plătiți pentru un CDN solid, astfel încât să nu păstrați o mulțime de bani în plus în mână, dar vă oferă un control mai ferm asupra a ceea ce cheltuiți.

Un CDN poate adăuga un strat de securitate pe site-ul dvs.

Adăugarea unui CDN în fața site-ului dvs. este o modalitate excelentă de a îmbunătăți securitatea . Furnizorul CDN are tot felul de instrumente care vă ajută în acest sens. Poate servi ca un fel de firewall pentru a vă proteja site-ul împotriva coborârii în timpul așa-numitului atac distribuit de refuz de serviciu (DDoS) , de exemplu. Vă ajută să vă protejați de cele mai frecvente amenințări. Există chiar și setări specifice pentru a păstra hackerii în afara site-urilor dvs. WordPress.

Un CDN este scalabil și îmbunătățește disponibilitatea și timpul de funcționare

Găzduind o parte din conținutul site-ului dvs. web, o rețea de livrare a conținutuluivă poate ajuta să îmbunătățiți timpul de funcționare și disponibilitatea site-ului dvs. De asemenea, mulți furnizori de CDN folosesc, de asemenea, tactici pentru a se asigura că site-ul dvs. nu coboară, indiferent ce se întâmplă. Echilibrarea încărcării , de exemplu, vă poate ajuta site-ul să rămână online ori de câte ori aveți o creștere bruscă și masivă a traficului.

Utilizarea unui CDN are vreo implicație pentru SEO?

SEO-ul dvs. nu va avea de suferit dacă activați un CDN. S-ar putea chiar să vă ajute puțin clasamentele, deoarece viteza site-ului dvs. ar putea obține un mare impuls. În plus, prin instalarea unui CDN puteți utiliza, de asemenea, tehnologie de ultimă generație, cum ar fi forțarea unei conexiuni HTTPS sigure și utilizarea noului protocol HTTP / 2 pentru a îmbunătăți viteza site-ului și timpul de funcționare. În general, utilizatorii ar trebui să fie mai fericiți dacă site-ul dvs. este excelent, rapid și sigur. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă să îl implementați corect. Majoritatea furnizorilor au instrucțiuni specifice pentru a configura un CDN fără a afecta SEO.

Ce CDN ar trebui să folosesc?

Există numeroși furnizori de CDN acolo. Ar trebui să încercați să găsiți unul care să ofere cel mai bun mix de performanță, caracteristici și preț pentru situația dvs. specifică. Folosim Cloudflare la Yoast, dar ai putea lua în considerare și unii dintre ceilalți furnizori de CDN cunoscuți, cum ar fi, de exemplu, Sucuri, MaxCDN, Microsoft Azure sau Amazon CloudFront.

Majoritatea furnizorilor de CDN au instrucțiuni de configurare ușor de urmat pentru site-urile WordPress, deci ar trebui să fiți în funcțiune în câteva minute. Unii chiar oferă plugin-uri WordPress pentru a îmbunătăți procesul și mai mult. După configurarea contului, puteți începe să lucrați pentru a îmbunătăți viteza și securitatea site-ului dvs. WordPress.

Concluzie

Un CDN este un instrument excelent pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului dvs. Nu numai asta, dar adaugă și un nivel de securitate site-ului dvs. și îmbunătățește timpul de funcționare și fiabilitatea. Dacă nu utilizați încă o rețea de livrare a conținutului, este posibil să pierdeți. Aproape fiecare site poate beneficia, așa că vă rugăm să investigați dacă acesta vă poate ajuta.

Citiți mai multe: Ce este SEO? »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *